Negocierile in problema transnistreana nu s-au soldat cu rezultate

Delegatiile tarilor participante la negocierile in problema transnistreana in formatul 5+2 au incheiat ieri discutiile la Tiraspol fara nici un rezultat. De asemenea, negociatorii nu au reusit sa semneze un Protocol final. Partile au convenit doar asupra unei declaratii comune, in care acestea isi exprima regretul in legatura cu nesolutionarea nici uneia dintre problemele incluse in agenda negocierilor, informeaza MOLDPRES.

William Hill, seful Misiunii OSCE la Chisinau, a declarat astazi, in cadrul unei conferinte de presa, ca delegatiile si-au confirmat disponibilitatea de a continua discutiile in urmatoarele zile, dar nu au stabilit o zi concreta in care ar putea face acest lucru.

intrebat cine se face vinovat de lipsa unui progres in procesul negocierilor, Hill a declarat ca nu poate sa raspunda, dar poate sa precizeze ca dificultatea cea mai mare care nu a permis semnarea Protocolului final a constituit-o discutiile pe marginea problemelor din Zona de securitate si a circulatiei populatiei din satul Dorotcaia.

William Hill a adaugat ca in discutii au existat divergente principiale si nici una dintre parti nu a dorit sa cedeze. El a relevat ca negocierile au fost "foarte grele" si de data aceasta. "Ne-a fost foarte dificil sa discutam problemele importante. Pentru fiecare dintre acestea partile aveau opinii contradictorii, foarte departe una de alta", a precizat Hill.

Ambasadorul OSCE la Chisinau a mai spus ca in seara zilei de astazi se va deplasa la Moscova, unde va avea intrevederi cu reprezentanti ai Ministerului Apararii din Federatia Rusa.

Totodata, intr-un comunicat de presa al Ministerului Reintegrarii din Republica Moldova, partea moldoveneasca isi exprima nemultumirea fata de lipsa unor rezultate in solutionarea conflictului transnistrean. La finele discutiilor, ministrul Vasili Sova a lansat un apel catre conducatorii delegatiilor OSCE, Federatiei Ruse, Ucrainei, UE si SUA de a continua negocierile la 7 martie.

Aceasta a fost cea de a patra runda de negocieri in problema transnistreana in format extins, cu participarea UE si SUA in calitate de observatori. in cadrul negocierilor din octombrie, decembrie 2005 si ianuarie 2006, la fel, nu s-a ajuns la un consens in vederea solutionarii problemelor existente, noteaza MOLDPRES. // Moldpres

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.