„Ne trezeam la 4 dimineața, ca să coacem pâine” Valentina Smântână gătește plăcinta miresei de la Palanca

Plăcinta Miresei a ajuns în patrimoniul gastronomic și cultural al țării noastre, după ce s-a copt în cuptoarele familiilor din sudul Moldovei sute de ani. Anume această rețetă era indispensabilă la orice nuntă din satul Palanca, raionul Ștefan Vodă. „Ne adunam la ora 4:00 dimineața, iar până la 8:00 plăcintele erau gata și ascunse sub o plapumă groasă. Doar după aceea mergeam și noi să ne pregătim pentru nuntă”, își amintește Valentina Smântână. Rețeta plăcintei a moștenit-o de la mama sa. Când totul se cocea liniștit la cuptor, iar mirosul ademenitor de pâine coaptă îi readuce aminte și acum de copilărie. 

Moștenirea

Valentina Smântână a lucrat toată viața la grădinița din sat. La început era educatoare, apoi, timp de 28 de ani – directoarea grădiniței. „Dacă la început aveam câte 200 de copii, apoi numărul lor scădea an după an”, povestește femeia. Tot ea era cea care organiza sărbătorile în sat, ca să-l animeze și scoată ușor din anonimat. Reușea toate astea deși avea doi feciori și o gospodărie cu păsări, animale și pământuri, care trebuiau îngrijite. 

„Mă trezeam cu soțul dimineața pe la 4:00, să reușim să coacem pâine, să dăm de mâncare animalelor, înainte să mergem la lucru… Munca mea, pe cât de frumoasă a fost, pe atât și de grea. Multă responsabilitate aveam, dar eram și sunt fericită pentru ceea ce făceam”, constată femeia. 

Când copiii au crescut și au plecat de acasă, soții Smântână au renunțat la animalele mai mari și au lăsat pe lângă casă doar păsări și iepuri. Iar acum cresc nutrii, care sunt mai puțin sensibile la boli. „Dar am zis să mai reducem și din ele. Este greu, mai ales acum, când suntem bătrâni și sănătatea ne dă de știre că nu mai e atât de bună. Timp de o lună soțul a stat internat la spital și eu am rămas cu toată gospodăria pe capul meu. Era perioada când trebuia să prășesc, stropesc, îngrijesc… Cu greu mă descurcam. Simțeam că nu am să mai fac față”, recunoaște Valentina. 

Deși mâncarea se gătește deja la aragaz, dar nu în cuptor, ca înainte, rețetele au rămas aceleași – moștenite de la părinți. Iar plăcinta miresei continuă să fie neschimbată și să adune lumea la gătit. Astfel, cele două Valentine, „în patru mâini”, întind frământă și întind aluatul transparent de subțire, straturi peste straturi, ca voalul unei mirese. 

Rețeta „Plăcinta Miresei”

  • Fierbem 1,5 l de apă și o lăsăm să se răcească puțin. Adăugăm în apă un vârf de sare și 100 ml de ulei. Luăm 21 de pumni de făină (un pumn de făină = o turtă) și începem să frământăm aluatul. Apoi, îl lăsăm să se odihnească timp de 10 minute. 
  • Amestecăm 2 kg de brânză de vaci cu 10 ouă. Adăugăm sare după gust. 
  • Aluatul se împarte în 21 de turne, ușor întinse, pe care le ungem cu puțin ulei, să nu se lipească.
  • 200 g de unt punem la topit într-o cratiță, apoi îl amestecăm cu 100 ml de ulei. Cu acest amestec ungem fiecare strat de aluat, ca turtele să nu se lipească între ele. 
  • Întindem pe tava unsă cu ulei șase straturi de aluat subțiri ca pânza. Punem peste aceste straturi mai multă brânză, apoi le acoperim cu alte patru straturi de aluat. 
  • Marginile sunt prinse prin apăsarea ușoară cu furculița. Tăiem plăcinta în pătrate egale, ca o tablă de șah. Ungem plăcinta cu un amestec din două gălbenușuri amestecate cu puțin lapte crud. 
  • Punem plăcinta la cuptorul încălzit la 220 de grade și o lăsăm să se coacă.  
  • Când scoatem plăcinta miresei din cuptor, o ungem cu amestecul din ulei și unt topit.

Poftă bună!

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.