Muhametșin: Rusia va sprijini publicarea cărților despre ”eliberarea Moldovei de sub cotropitorii fasciști”

Farit Muhametșin, ambasadorul rus la Chișinău, a declarat într-un interviu pentru RIA Novosti că Federația Rusă va susține în 2015 publicarea cărților scrise de autori moldoveni dedicate ”realizărilor poporului sovietic în lupta cu ciuma maro și eliberării Moldovei de sub contropitorii fasciști”. Potrivit lui, această masură face parte din șirul de acțiuni organizate în contextul celei de-a 70 aniversări a victoriei URSS-ului în Marele Război pentru Apărarea Patriei (numele rus al celui de-al Doilea Război Mondial). În context, Muhametșin a declarat că Rusia va sprijini teatrele rusești din Chișinău, va continua restaurarea monumentelor dedicate soldaților sovietici și va fi terminată renovarea casei memoriale Aleksandr S. Pușkin.

În cadrul aceluiași interviu, diplomatul s-a arătat dezamăgit și îngrijorat de implementarea noului Cod al Educației în Republica Moldova. Potrivit lui, noul Cod nu reglementează clar cum va continua învățământul în limba rusă în Moldova. Muhametșin a menționat că autoritățile ruse au fost asigurate de Ministerul Educației din Moldova că școlile ruse își vor continua activitatea în regim normal. Totodată, el a menționat că Rusia va oferi manuale și echipament acestor școli, iar profesorilor cursuri de perfecționare profesională.

În privința consecințelor semnării Acordului de Asociere dintre Moldova și Rusia, Muhametșin a reiterat poziția Moscovei că prezența Moldovei în două zone de comerț liber (UE și CSI) este periculoasă pentru economia rusească. În același timp însă, fără a sesiza vreo contradicție, ambasadorul rus a declarat că Rusia este ”în favoarea creării unui spațiu economic și umanitar mai larg – de la Oceanul Atlantic la Pacific”  și a amintit că Vladimir Putin a propus în 2014 crearea unei zone de comerț liber între UE și Uniunea Economică Eurasiatică.

Ambasadorul rus a ținut să precizeze că în pofida răciririi relațiilor moldo-ruse în plan economic și politic, volumul comerțului între cele două țari în perioada ianuarie-noiembrie 2014 a crescut cu 6,4% în comparație cu aceeași perioadă din 2013. Creșterea se datorează sporirii importurilor moldovenești din Rusia: astfel, deși Moldova a exportat cu în Rusia cu 20,8% mai puțin, a importat în schimb cu 15,6% mai mult.

Întrebat despre rezultatele ultimelor alegeri parlamentare din Moldova, Muhametșin a pus la îndoială corectitutinea eliminării Partidului ”Patria” din cursa electorală și a criticat autoritățile responsabile din Moldova pentru că au deschis doar 5 secții de votare în Rusia, lipsindu-i pe majoritatea cetățenilor moldoveni de acolo de posibilitatea exercitării dreptului la vot.

Cât privește Transnistria, Muhametșin s-a limitat la a declara că Rusia ”participă la găsirea unei căi pentru soluționarea conflictului transnistrean în baza respectării suveranității, integrității teritoriale și a statului de neutralitate a Republicii Moldova prin stabilirea unui statut special al Transnistriei” și se pronunță pentru reluarea negocierilor în formatul 5+2.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.