Moldova, strategica pentru Rominia

Rominia are datoria politica si morala de a sprijini Moldova in parcurgerea procesului de modernizare, democratizare si integrare europeana, de a face tot ce este posibil pentru a sustine – din punct de vedere politic, economic si diplomatic – principiul suveranitatii si integritatii sale teritoriale, precum si pentru extinderea spatiului de securitate si prosperitate.

Rominia are datoria politica si morala de a sprijini Moldova in parcurgerea procesului de modernizare, democratizare si integrare europeana, de a face tot ce este posibil pentru a sustine – din punct de vedere politic, economic si diplomatic – principiul suveranitatii si integritatii sale teritoriale, precum si pentru extinderea spatiului de securitate si prosperitate. Acest principiu este stipulat in proiectul Strategiei de Securitate Nationala a Rominiei, plasat pe site-ul oficial al presedintiei romine.

Potrivit documentului, "Rominia va acorda o atentie deosebita cooperarii cu Republica Moldova, pe temeiul relatiilor speciale dintre cele doua state si in consens cu responsabilitatile firesti ce decurg din comunitatea de istorie, limba si cultura, cu principiul "o singura natiune – doua state" si cu spiritul politicii europene de vecinatate".

"Este, de asemenea, o datorie a noastra sa nu acceptam ca Republica Moldova sa fie supusa santajelor de nici o natura si sa sprijinim autoritatile si populatia in depasirea dificultatilor privind asigurarea cu energie", se arata in documentul citat.
Conform proiectului, Rominia va continua sa monitorizeze cu atentie evolutia conflictului din Transnistria, sa contribuie activ la identificarea unor solutii viabile si sa sprijine implicarea decisiva in procesul de pace a Uniunii Europeane si SUA.

De asemenea, Rominia pledeaza pentru definirea unui set de principii unitare care sa cuprinda obligatii referitoare la: nerecunoasterea regimurilor separatiste si neincurajarea lor in orice forma; retragerea trupelor straine stationate ilegal in perimetrul diferitelor enclave; evacuarea depozitelor de armament, munitii si explozivi sub control international; desfiintarea formatiunilor paramilitare constituite de regimurile ilegale pe teritoriul regiunilor separatiste; declansarea unui proces dinamic de evolutie democratica avind ca scop reintegrarea acestor regiuni in cadrul statelor democratice din care fac parte de drept.

Interesul Rominiei este ca procesele de largire ale Uniunii Europene si NATO sa nu conduca la crearea unor noi linii de separatie in regiunea Marii Negre si va sprijini efectiv perspectiva integrarii europene si euro-atlantice a statelor din vecinatate.

in luna aceasta, ministrul roman de Externe Mihai Razvan Ungureanu a anuntat oficial ca Rominia detine un plan propriu de reglementare a diferendului transnistrean, care insa va fi facut public de presedintele roman Traian Basescu in timpul urmatoarei vizite la Chisinau.
Basescu, cel mai popular politician romin

Presedintele Traian Basescu ramine a fi cel mai popular politician din Rominia. Potrivit unui sondaj CURS, 63 la suta dintre romini au o parere foarte buna despre Traian Basescu. Acesta este urmat in topul celor mai populari politicieni de presedintele PSD, Mircea Geoana – cu 47 procente. Premierul Calin Popescu Tariceanu a obtinut cu 44 de procente, locul trei in preferintele electoratului. in ceea ce priveste increderea in institutii, partidele politice sunt pe ultimul loc. Pe primul loc s-au plasat biserica, armata, mass-media si presedintia. // Flux

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.