Moldova – statul model în zona de est a UE

De Ileana Giurchescu

La audierile din Parlamentul European privind evoluția relațiilor cu Moldova, mesajul deputaților a fost că, dacă nu vrea o dezamăgire ca în Ucraina, Comisia Europeană trebuie să susțină acum guvernul de la Chișinău

Prezent la audieri, eurodeputatul român Traian Ungureanu a salutat declarația Comisarului pentru extindere Stefan Fuele că dacă există o țară care merită cu adevărat o liberalizare a regimului de vize, această țară este Republica Moldova.

În privința sprijinului concret pe care UE îl va acorda Moldovei, Traian Ungureanu a remarcat o noutate încurajatoare: exact astăzi Comisia Europeană a remis Parlamentului UE planul de asistență microfinanciară: un pachet de aproximativ 90 de milioane de euro. Un lucru cu atît mai important cu cît premierul Filat, prezent la dezbateri, a subliniat importanța asistenței UE în condițiile în care Moldova și-a făcut lecțiile în ceea ce privește reforma economică.

În privința eventualității retragerii reprezentanților speciali UE din Moldova și Georgia, Traian Ungureanu a declarat că parlamentarii prezenți la audieri au atacat propunerea Catherinei Ashton, iar comisarul Fuele nu a reușit să ofere o explicație convingătoare. Interesant este că s-a simțit aici o oarecare presiune, o oarecare urgență în dezbatere, mai ales din partea parlamentarilor care au atras atenția că susținerea liniei politice a guvernului de la Chișinău trebuie tratată în regim de urgență, pentru că orice întîrziere poate avea consecințe dramatice pe flancul de est al Uniunii Europene.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.