Moldova, noua pepinieră de startup-uri din Europa

În Moldova, scena startup-urilor este abia la început, dar posibilitățile sunt infinite. 

În acest an a avut loc primul summit al startup-urilor din Moldova la Chișinău, iar entuziasmul se simțea în aer. „Acesta este începutul ecosistemului în Moldova”, a declarat Natalia Bejan, Directoarea Executivă Startup Moldova. Unul dintre vorbitorii principali, Mike Butcher, Redactor-Șef al TechCrunch, a adăugat: „Toate lucrurile pe care le-am văzut întâmplându-se în Europa se întâmplă aici acum. Moldova va deveni un loc incredibil de călduros.”

Moldovenii dezvoltă domeniul startup-urilor și o fac rapid pentru că, pentru prima dată în istoria țării, pot face acest lucru. Până acum, ocupația sovietică și oligarhii locali, adesea influențați de Rusia, au încetinit Moldova.

Agricultura rămâne unul dintre principalele sectoare economice ale Moldovei, dar sectorul tehnologiei informației își face simțită prezența. Potrivit EU4Digital, domeniul IT reprezintă peste 5% din PIB și s-a dublat aproape în ultimii cinci ani.

Un impuls semnificativ pentru creștere a venit odată cu introducerea primului e-Park de către guvern în 2018. Începând de atunci, companiile care oferă servicii IT plătesc doar un singur impozit, de 7%, cel mai mic din Europa de Est și Europa Centrală. Până în 2023, peste 1500 de companii s-au înregistrat ca rezidenți în așa-numitul IT Park, apărând ca ciupercile după ploaie.

Vise cu unicorni

Am vizitat Bloomcoding, un startup în expansiune rapidă, care învață copiii să programeze în România, Polonia și Bulgaria, cu planuri de extindere în Turcia. Bloomcoding a fost fondat și condus de tineri moldoveni. În sediul lor din inima Chișinăului, CEO-ul și co-fondatoarea lor, Mihaela Kawinska, ne întâmpină cu entuziasm. Recent, au obținut un milion de euro finanțare de la trei fonduri europene de capital de risc. Bloomcoding a câștigat mai multe premii la competițiile europene pentru startup-uri.

În oficiul companiei găsim multe plante verzi, dar aproape niciun angajat. Sunt obișnuiți să lucreze hibrid, întâlnindu-se o dată pe săptămână pentru mese și discuții.

Kawinska are un copil de opt ani, de aceea misiunea ei este să îndrume părinții, astfel încât copiii lor să utilizeze ecranele în siguranță. Observând o tendință comună printre părinți de a interzice complet dispozitivele sau de a nu impune niciun fel de restricții, ea pledează pentru învățarea copiilor să folosească tehnologia în mod înțelept.

Mihaela Kawinska este co-fondatoarea Bloomcoding. Imagine: Journo Birds

Am vorbit cu Matei, un băiețel din România care folosește produsele Bloomcoding. Matei ne-a arătat cu mândrie caruselul pe care l-a creat și casa lui de vis în 3D. „Când era mai mic petrecea mult timp jucându-se Minecraft și Roblox”, ne-a spus mama lui, Tatiana. Acum este mai interesat de modul în care sunt create jocurile.

Al doilea co-fondator și CEO al Bloomcoding a intervenit în timp ce ne plimbam prin biroul său. Emil Chichioi este unul dintre liderii scenei locale de startup-uri. În călătoriile sale prin Europa le vorbea oamenilor despre baștina sa, unde ecosistemul de startup-uri se află la început. „Imaginați-vă ce s-a întâmplat în țara dvs. acum 10 ani,” le spune altor lideri și potențialilor investitori. „Se întâmplă acum în Moldova, și suntem în frunte. Noi creem acest ecosistem.” Ambiția sa este să conducă Moldova spre prima companie unicorn.

Emil Chichioi este unul dintre cei mai vocali lideri în domeniul IT din Moldova

Emil Chichioi este unul dintre liderii scenei locale de startup-uri. În timp ce Bloomcoding ajută copiii, Parkopedia sprijină șoferii cu o platformă care îi ajută pe utilizatori să găsească cel mai apropiat loc de parcare. Fondată oficial în Marea Britanie, a fost înființată de Eugene Tsyrklevich, născut în Moldova și educat în California. Cu mulți parteneri și birouri în întreaga lume, Parkopedia are aproximativ 100 de angajați în biroul de la Chișinău.

„Toată lumea era la fel de săracă”

Crescând în Moldova, Tsyrklevich este inspirat de greutățile prin care a trecut în copilărie. Ne-a povestit despre întreruperile de curent și mai mult de o lună fără gaze naturale. „Toată lumea era la fel de săracă,” își amintește el. În calitate de membru al consiliului Fundației Startup Moldova, Tsyrklevich este determinat să dezvolte următoarea generație de lideri în IT.

Colaborările cu experți internaționali stimulează în continuare spiritul antreprenorial. Entuziaștii estonieni din domeniul startup, de exemplu, organizează hackathoane pentru a inspira tinerii moldoveni să folosească tehnologia în rezolvarea problemelor. Împărțiți în echipe, participanții au 48 de ore pentru a dezvolta soluții noi inteligente din punct de vedere tehnologic. „Sunt motivați, ambițioși și nu se tem să gândească «măreț»” ne-a spus Mayri Tiido, educator și trainer la Garage48.

În timp ce economia Moldovei se recuperează constant după un trecut întunecat, cu Banca Mondială prognozând o creștere a PIB-ului de 1,8% în 2023 și recuperarea completă în 2024, ecosistemul său de startup-uri rămâne încă în stadiul incipient.

Traiectoria, totuși, este clară – noua generație de lideri moldoveni este nerăbdătoare să joace în peisajul tehnologic global.

Autoare: Marian Männi și Tiina Kaukvere

Material realizat de Journo Birds, pe care le poți găsi pe Facebook sau Instagram.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.