Moldova – cîmpul de luptă dintre Occident și Rusia

De Catalina Gromov

Importanța referendumului care a avut loc în Republica Moldova merge dincolo de politica internă a acestei țări, în condițiile în care Republica Moldova este un cîmp de lupta între Occident și Rusia – aceasta este opinia agenției americane de analiză geopolitica Stratfor.

Eșecul referendumului demonstrează creșterea influenței ruse, fenomen ce a fost posibil după ce Moscova a reinclus Ucraina în sfera sa.

Referendumul constituțional eșuat, propus de coaliția proeuropeana de la Chișinău, este un semnal clar pentru Rusia să depună mai multe eforturi pentru a-și reface influența în regiune.

Rezultatele referendumului nu înseamnă că R. Moldova s-a apropiat de Rusia, însa Moscova și-a dovedit astfel ei insăși, că are suficientă influență pentru a bloca acțiunile proeuropene ale guvernării actuale de la Chișinău, consideră expertii Stratfor.

Stratfor mentioneaza că, în timp ce Ucraina este vitală pentru supraviețuirea Rusiei, R. Moldova, aflată între Munții Carpați si Marea Neagră, reprezintă ultima bucată de teritoriu, de care Rusia are nevoie pentru a-și asigura granița de sud-vest.

Rusia deține deja controlul asupra Transnistriei, dar aceasta nu asigură protecția pe care o oferă Republica Moldova în fața puterilor din Europa de Sud-Est, potrivit Stratfor.

În ceea ce privește puterile din Europa de Sud-Est, "principala amenințare de astăzi provine din partea României, țara cu care Republica Moldova are legături istorice și culturale puternice", scrie centrul de analiza.

Cu toate ca România nu poate concura cu puterea militară sau economică a Rusiei, apartenența sa la blocurile occidentale, precum Uniunea Europeană și NATO, și în special alianța sa cu Statele Unite, reprezintă o adevarată amenințare pentru Rusia.

Stratfor spune că România sprijină activ partidele pro-europene ale Moldovei, și pe președintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, care a cerut Rusiei să-și retragă trupele sale din Transnistria.
Analiștii Stratfor consideră că Rusia exercită propria presiune asupra partidelor pro-occidentale din țara noastră prin interzicerea exporturilor de vinuri și susținerea opoziției comuniste.

Moscova și-a asigurat ajutorul Kievului în abordarea problemei transnistrene – cele doua țări au format un parteneriat strategic pentru a gasi o soluție, iar Ucraina folosește propriile sale legături etnice în Moldova pentru a sprijini acțiunile Rusiei.

Prin acest fapt, ajungem la concluzia că Ucraina este din nou în tabăra Rusiei și că Moscova foloseste Kievul pentru a contribui la realizarea obiectivelor Kremlinului în politica externă, precizeaza analistii.

Amintim că la 12 septembrie 2010 președintele comitetului pentru relații internaționale al Radei Supreme (n.red. – parlamentul unicameral al Ucrainei), Oleg Bilorus, reprezentant al blocului Timoșenko, a declarat că, în urma unui acord secret între președintele rus Dmitri Medvedev și omologul său ucrainean, Viktor Ianukovici, regiunea separatistă Transnistria ar putea deveni parte a Ucrainei, în timp ce Republica Moldova ar reveni sub influența rusă. Afirmatia a fost ca raspuns la declarația comună Ianukovici- Medvedev privind reglementarea transnistreană.

De ce poporul nostru trebuie să plătească și să fie subjugat? Simt că ne cufundăm într-o mocirlă și mai mare.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.