Mircea Snegur: Republica Moldova poate foarte simplu părăsi CSI

„Moldova poate părăsi CSI. Graţie faptului că această procedură este una foarte şi foarte simplă, e de ajuns să anunţi că părăseşti această comunitate ca peste un an să nu te mai consideri membru al ei”, a menţionat primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur,într-un interviu acordat marţi, 26 august, pentru Radio Europa Liberă.

Totodată, primul şef de stat a concretizat că eventuala părăsire a CSI este o problemă care urmează a fi analizată. Şi dacă s-ar decide că la ora actuală deja procesele pe linia bilaterală cu ţările membre CSI sunt puse la punct, R.Moldova ar putea părăsi această structură.

Întrebat de ce ruşii nu respectă neutralitatea R.Moldova, Mircea Snegur a spus că „păi, ruşilor aşa le este năravul, ca să se manifeste că au forţă, că nu se tem de nimeni şi că au forţă imperială”. „Au forţă care nu respectă angajamentele luate faţă de comunitatea internaţională şi, în primul rând, mă refer la  retragerea contingentului de militari din Transnistria şi evacuarea armamentului care se află încă în cantităţi enorme pe teritoriul nostru”, a spus  Mircea Snegur.

Totodată, fostul şef de stat a opinat că autorităţile de la Chişinău ar trebui să păstreze relaţii de cooperare cu Federaţia Rusă, „dat fiind faptul că în primul rând aceasta este o piață imensă de desfacere a produselor agroalimentare care sunt cultivate la noi în Republica Moldova”.

Mircea Snegur a mai menţionat că năravul ruşilor „în niciun caz nu trebuie să ne sperie”. „Şi chiar şi în cadrul tratativelor care se duc cu Federaţia Rusă, nu trebuie să ne sperie în aşa mod ca noi să ne răzgândim vizavi de integrarea europeană. Calea noastră este una justă şi în acest context eu apreciez insistenţa actualei guvernări”, a conchis primul şef de stat al Republicii Moldova.

Moldova.org precizează că Mircea Snegur a devenit preşedinte al R. Moldova la 3 septembrie 1990. A fost primul preşedinte al republicii, funcţie deţinută până la 1 decembrie 1996.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.