Ministrul de Externe despre votul din Diasporă: Este o problemă de sistem

Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Galbur, a declarat marţi, 22 noiembrie, că regretă faptul că la cel de-al doilea tur de scrutin prezidențial mai mulți cetățeni din diasporă nu au putut să își exercite dreptul la vot. Totodată, ministrul a precizat că instituția sa a activat în conformitate cu normele legale existente, iar în acest caz este vorba despre o problemă de sistem și nu de o persoană sau o instituție concretă.

Astfel, Andrei Galbur a menţionat la o conferinţă de presă că decizia privind numărul secţiilor de votare a fost aprobată de Guvern. Potrivit lui, dacă se dorea deschiderea mai multor secţii de votare, alegătorii de peste hotare urmau să se înregistreze în prealabil. El a precizat că în acest an numărul secţiilor de votare deschise peste hotare a fost mai mare decât cel în 2014.

Ministerul a avut de gestionat 100 de secții de votare. MAEIE regretă profund că într-o serie de secții de vot nu toți cetățenii au putut să-și exercite dreptul la vot. Instituția a făcut tot ce a putut să facă în limita cadrului legal”, a spus Andrei Galbur.

Şeful Diplomaţiei de la Chişinău a menţionat că epuizarea buletinelor de vot peste hotare, este o problemă de sistem şi nu de persoană sau minister.

În cazul în care la secţie se prezină mai mult de 3.000 de persoane, Codul Electoral nu prevede posibilitatea livrării mai multor buletine. Legislaţia interzice transmiterea unui număr mai mare de buletine.Ministerul nu avea cum să le obţină de la CEC, chiar dacă ar fi cerut acest lucru. Problemele care au apărut ţin nu de activitatea unui funcţionar sau minister, ci de faptul că legislaţia în vigoare nu a prevăzut o astfel de situaţie”, a spus Andrei Galbur.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.