Ministrul Apărării, Anatol Șalaru, a mers în vizită oficială în România

Ministrul Apărării, Anatol Șalaru, a avut avut o vizită oficială la București, pe 19-21 august, unde s-a întâlnit cu mai mulți demnitari români, printre care ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, și ministrul Apărării de la București, Mircea Dușă.

Bogdan Aurescu a salutat constituirea recentă a Guvernului Republicii Moldova și a evidențiat importanța dezvoltării relațiilor de colaborare cu România în domenii de interes comun. ”Formarea noului guvern de la Chişinău, bazat pe o majoritate pro-europeană, deschide perspectiva accelerării proiectelor bilaterale, îndeosebi a celor cu relevanţă strategică pentru conectarea Republicii Moldova la spaţiul european”, a declarat ministrul român de Externe.

La rîndul său, ministrul român al Apărării a subliniat că România contribuie în mod activ la consolidarea cooperării NATO cu Republica Moldova, atât în cadrul oferit de Platforma pentru Interoperabilitate, cât şi în implementarea Iniţiativei de Consolidare a Capacităţilor de Apărare (Defence Capability Building/DCB).

Ministrul Duşa a salutat proiectul de a deschide la Chișinău Biroul NATO de Legătură, anunţănd că România va participa cu un expert în cadrul acestei structuri. Biroul va avea rolul de a acorda asistenţă autorităţilor militare din Republica Moldova în domeniul evaluării ameninţărilor strategice şi a riscurilor militare.

De asemenea, ministrul Duşa a declarat că România încurajează participarea Republicii Moldova în cadrul iniţiativelor regionale din sud-estul Europei, în scopul creşterii vizibilităţii şi conturării profilului Armatei Naţionale în plan regional.

Anatol Şalaru a declarat că, în cadrul întrevederii cu Mircea Dușa, s-a convenit să fie elaborat un plan de colaborare în domeniul apărării dintre cele două state pe o perioadă mai lungă. „Republica Moldova se află într-o zonă de incertitudini, într-o zonă ameninţată de pericolul din Est, de aceea avem nevoie de sprijinul României în reforma Armatei Naţionale, pentru întărirea capacităţilor de apărare”, a declarat demnitarul moldovean.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.