Ministra Sănătății s-a apucat de public shaming și asta ar putea funcționa mai bine decât justiția

Ministra Sănătății publică numele medicilor corupți.

Suntem deja obișnuiți cu micile excentricități, cel puțin comparat cu foștii miniștri, ale cabinetului Gavrilița. Ministrul Muncii scrie glume neinspirate la miezul nopții pe Facebook. Ministra Sănătății are opinii despre limbajul non-verbal. Proaspătul Ministru al Economiei chiar a îndrăznit cândva să se arate la Parlament în pantaloni verzi. 

Mai nou, Ala Nemerenco a venit cu o soluție nouă și veche în același timp pentru corupția din sistemul medical: public shaming. Ministra a anunțat pe pagina sa că, în lipsa oricăror alte instrumente (kh, kh, justiție) va publica numele doctorilor care cer sau iau mită. Tot ministra a anunțat peste două zile că medicul la care se referea anterior, din Soroca, ar fi înapoiat banii pacientului.

Comentariile entuziaste au curs vâlvoi, oamenii abia așteaptă să-i ia în furci virtuale pe doctorii corupți. Este trist că avem nevoie de astfel de metode creative ca să punem capăt unui fenomen îmbibat în ADN-ul nostru. Dar în lupta cu corupția aproape toate armele sunt bune.

Întrebarea e: va funcționa oare asta?

Și eu cred că da. Pentru că de mică am auzit că mai tare decât de bau-bau trebuie să te temi de gura satului. Că de gura lumii nu te speli cu toate iazurile. Că lucruri îndrăznețe nu se fac pentru că „ce-o să zică lumea?!” 

De frica oprobriului colectiv noi „nu scoatem gunoiul din casă” și „nu spălăm rufele murdare în public”. Părerea lumii e importantă când te naști, când te măriți și când mori. Chiar și când faci reparație – chemi la final rudele și vecinii să aprobe sau dezaprobe schimbările. Noi împrumutăm bani ca să facem nunți sau să cumpărăm iPhoane. Noi încă mai punem față de masă în birou doar când avem lecție deschisă sau comisie de la raion.

Iar de când gura lumii s-a mutat din sat pe Internet, lucrurile au devenit și mai grave. În timp ce craii de curte veche caută răspunsuri la ghicitoare în ouă în sudul țării, politicienii din noua generație apleacă urechea la vocile stridente și neobosite de pe Facebook și caută răspunsuri în chat-uri pe Telegram. Ce zice lumea a fost și este important, în vecii vecilor amin. 

Și pentru medici reputația este importantă. Iar în zilele noastre asta se construiește atât în cabinet, cât și pe Internet. Pe numeroasele grupuri sociale oamenii își împărtășesc experiența și cer sfaturi, în căutarea celor mai buni specialiști.

Desigur, nimeni nu are iluzia că o listă publică a corupților va eradica total mita din sistemul medical. Dar e un început. Unul uman, pentru că pedeapsa, într-o țară în care avem tot mai puțini medici, s-ar putea să nu fie cea mai bună soluție. Și e un început cel puțin creativ, care, ca un vaccin, folosește un pic de venin toxic ca să ne facă, în general, mai bine.

Am absolvit Facultatea de Jurnalism la Iași și am acumulat o experiență de peste 10 ani în presa scrisă, televiziune, podcasting și presă online. Am lucrat și în domeniul jurnalismului financiar, comunicării guvernamentale și corporative. Îmi împart viața între Spania și Moldova și cred că scrisul are puterea de a schimba lumea.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.