Militarismul devine retorică oficială în Rusia. Kremlinul vrea să-i facă pe ruși să se mândrească de război

Evgheni Iepancințev / TASS

După aproape un an de la invazia Rusiei în Ucraina, autoritățile de la Moscova încearcă să-i învețe pe ruși să fie mândri de război. Kremlinul organizează evenimente ce evocă „operațiunea militară specială” și elogiază ostașii ruși, ridică monumente armatei ruse și premiază politicienii și propagandiștii pentru „succesele militare” din Ucraina. Toate astea, în pofida miilor de morți și a milioanelor de refugiați, a orașelor ucrainene distruse, lipsite de lumină și căldură, dar și a numeroaselor crime de război comise de armata rusă. 

Promovarea războiului are loc pe verticală – de la Kremlin până în cele mai îndepărtate localități ale Rusiei, de la instituții centrale până la instituții de învățământ. „La sfârșitul anului 2022 militarismul a devenit o estetică oficială”, scrie Meduza.io. Publicația a selectat o serie de fotografii care relevă retorica militaristă a Kremlinului.

„Cunoștințe” cu litera Z

Pe scena Palatului Kremlinului, la înmânarea premiului educațional „Cunoștințe” au fost instalate bannere cu sigla acestui concurs, foarte asemănătoare cu litera Z, simbol al sprijinului pentru invazia Ucrainei.

Colecție de modă „Donbas” 

Tinerii clusterului de artă Tavrida (supervizat de Agenția Federală pentru Afaceri de Tineret a Federației Ruse) au prezentat colecția de îmbrăcăminte „Donbas”. Evenimentele au loc cu sprijinul Fondului prezidențial pentru inițiative culturale.

Serghei Kiselev / Agenția Moskva

Sculpturi de gheață dedicate invaziei în Cita 

O expoziție de sculpturi de gheață în sprijinul invaziei Ucrainei și dedicată armatei ruse a fost inaugurată în orașul Cita. Autoritățile au instalat sculpturi din plastic și gheață și au decorat toboganele cu simboluri ale armatei ruse.

Evgheni Iepancințev / TASS

Pe timp de iarnă, tinerii înoată în muniție

Elevii Școlii Superioare de Comandament de Inginerie Militară din Tyumen a Ministerului rus al Apărării înoată în apă înghețată cu o mitralieră Kalașnikov pe spate și purtând muniții. Concursul a fost organizat pentru stabilirea unui record în acest gen de competiții.

Serghei Rusanov / AP / Scanpix / LETA

Trageri de foc în portretele lui Hitler

O membră a mișcării feminine a clubului „Iaropolk” se antrenează în tir, având ca țintă portretul lui Hitler.

Iulia Morozova / Reuters / Scanpix / LETA

Scrisori pe front

O participantă la forumul „Suntem împreună” de la Moscova arată o scrisoare către un soldat rus implicat în invazia Ucrainei. Detașamentele de voluntari ale organizațiilor asociate autorităților ruse trimit astfel de scrisori pe front. Exemplu de scrisoare: „Bună, soldat! Îți mulțumim că ne protejezi țara! Revino acasă sănătos!”

Serghei Kiselev / Agenția Moskva

Panglica sf. Gheorghe în Mariupol

Militarii ruși din Mariupolul ocupat s-a aliniat în forma literei Z, ținând în mâini o panglică uriașă a sf. Gheorghe. Orașul din regiunea Donețk, unde forțele armate ruse au organizat această acțiune, a fost asediat aproape de la începutul războiului și aproape complet distrus ca urmare a bombardamentelor rusești. Mass-media rusă pro-guvernamentală vorbește despre încercări de „reconstruire” a orașului.

Viktor Korotaev / Kommersant / Sipa USA / Vida Press

„Sarmatușka”, cântec despre rachetele rusești

Cântărețul Denis Maidanov, care susține războiul, a înregistrat cântecul „Sarmatușka” despre rachetele rusești Sarmat, care ar putea șterge de pe fața pământului NATO și SUA. Melodia a fost interpretată la un bal caritabil al cadeților din Moscova, la care au participat studenți din autoproclamatele Republici Populare Lugansk și Donețk.

Anatoli Jdanov / Kommersant / Sipa USA / Vida Press

Z, V și O – decorațiuni de Anul Nou 

Instalații cu simbolurile „operațiunii speciale” au fost amplasate în fața intrării în Parcul Gorki din Moscova. Obiectul de artă a fost instalat cu puțin timp înainte de Anul Nou. Însă, după o reacție furtunoasă (preponderent batjocoritoare) pe rețelele de socializare, instalațiile au fost schimbate prin rearanjarea literelor.

Ivan Ivanov

Între timp, în Moldova

Subiectul evocării tematicii militare a ajuns un subiect aprins de discuție și în Republica Moldova. În prima jumătate a lunii decembrie pe pagina de Facebook a Casei Ruse din Moldova au apărut mai multe poze de la un concertul de gală al câștigătorilor Festivalului „Victorie – una pentru toți”, ce a avut loc la Bălți. La acest concurs, copiii îmbrăcați în uniforme ale militarilor sovietici au cântat și dansat pe melodiile sovietice dedicate celui de-al II-lea Război Mondial. Evenimentul a avut loc cu sprijinul Ambasadei Federației Ruse în Republica Rusia, reprezentanței Rossotrudnichestvo și al Guvernului de la Moscova.

Bloggerul Dragoș Galbur a atenționat pe rețelele sociale că acest eveniment arată că  „propaganda rusă funcționează la turații maxime”, în timp ce în Ucraina luptă cu Rusia. Mai mult, Galbur a atenționat că în aceste zile în mai multe școli va ajunge „cu propaganda sovietică” expoziția mobilă „Stalingradul nemuritor”. El a sesizat Ministerul Educației în acest sens.

La rândul său, liderul Clubului istoric și patriotic rus Alexei Petrovici, revoltat că unele surse media au reflectat punctul de vedere al bloggerului, a declarat pe rețelele sociale că expoziția își va continuă activitatea. Însă, pentru „a nu ușura sarcina agenților români” nu vor apărea publicații despre evenimentele desfășurate. Din postările activistului pro-rus reiese că Ministerul Educației s-a sesizat supra bloggerului și a început verificarea în școli a expoziției date.

Întrebată la TVR Moldova despre concertul de la Bălți și alte evenimentele de propagandă sponsorizate de Ambasada Rusiei la Chișinău, Maia Sandu a spus că nu cunoaște detalii, dar că bănuiește că au avut loc cu acordul autorităților publice locale. „Sunt subiecte pe care  trebuie să lucreze Serviciul de Informații și Securitate și să determine dacă reprezintă o amenințare la adresa securității naționale”, a spus Sandu. Totodată, președinta a ținut să precizeze că rămâne ferm pe poziția anterioară – „toți cei care promovează războiul, în formă directă sau în mod subtil, trebuie să fie sancționați”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.