Militarism, discriminare, migrație: MOLDOX explorează teme contemporane prin film documentar

Sursa: facebook.com/MoldoxFestival

Festivalul  Internațional  de  Film  Documentar și Schimbare Socială MOLDOX prezintă anul acesta la Cahul, în perioada 21-25 iunie, o selecție impresionantă de filme documentare de calitate, ce acoperă o varietate de teme sociale și politice.

De la drepturile omului la schimbările climatice, de la probleme economice la sociale, filmele din program acoperă o gamă largă de subiecte, aducând în atenție provocările cu care se confruntă lumea noastră în prezent. 

Ce listă de filme au pregătit organizatorii

Unul dintre filmele remarcabile din program este „Avaton”, regizat de Sandrine Cheyrol și Eirini Karagianopoulou.  Acest  documentar  din  Grecia  explorează  interdicția  strictă  a  prezenței feminine în comunitatea monahală de pe Muntele Athos. Folosind interviuri cu femei de diferite vârste  și  credințe  religioase,  filmul  analizează  această  discriminare  de  gen  remarcabilă  și impactul său asupra vieților acestor femei. 

Citește și despre PODCAST cu Maxim Cârlan, director al Festivalului de Film Queer Voices

avaton film moldox
Posterul filmului „Avaton”. Sursa: facebook.com/MoldoxFestival

„La Singla” este un documentar spaniol și german, regizat de Paloma Zapata, care dezvăluie povestea unei tinere surde care a revoluționat dansul flamenco fără a asculta muzică. Filmul explorează  viața  și  moștenirea  artistică  a  acestei  femei  remarcabile  și  aduce  în  prim-plan impactul său asupra comunității și evoluția genului flamenco. 

„Mara” este un eseu documentar experimental hibrid, realizat de Sasha Kulak din Franța. Acest film  dezvăluie  violențele  și  tulburările  politice  din  Belarus  în  urma  alegerilor  controversate, oferind o privire profundă într-o societate marcată de conflict și represiune. 

Documentarul  românesc  „Între  Revoluții”  al  regizorului  Vlad  Petri  explorează prietenia dintre Maria și Zahra, care își păstrează legătura prin scrisori în timpul schimbărilor politice din Iran și România. Filmul surprinde lupta femeilor pentru a fi auzite într-o lume în schimbare și relația profundă dintre cele două prietene în timpurile tulburi. 

„Manifesto”, regizat de Angie Vinchito din Rusia, este un film format exclusiv din videoclipuri postate pe rețelele sociale de către copii și adolescenți ruși. Acest documentar dezvăluie modul în  care  militarismul  și  autoritarismul  sunt  înrădăcinate  în  cetățenii  ruși  încă  de  la  o  vârstă fragedă și impactul lor asupra societății. 

Acestea sunt doar câteva dintre filmele remarcabile din programul festivalului Moldox, fiecare aducând o perspectivă unică și provocatoare asupra lumii în care trăim. În program sunt 20 de filme de lung și scurt metraj care abordează teme actuale, două dintre care subliniază direct războiul din Ucraina care a început din 2014. 

Documentare din Moldova la Moldox

În acest an organizatorii și-au pus în plan să aducă un număr considerabil de filme produse și coproduse cu Moldova. 4 regizori și regizoare autohtoni își vor prezenta filmele în această ediție de festival.Iubirea nu e o Portocală” de Otilia Babară,În Termen”, regizat de Mihai Nichiforeac, Republica Libertății. Eseu”, regizat de Vadim Tristan Belocur și Gazproblema”, regizat de Călin Laur sunt producțiile moldovenești pe care vizitatorii festivalului MOLDOX le vor putea viziona.

 filmul „În termen” moldox
Imagine din filmul „În termen” de Mihai Nichiforeac. Sursa: moldoxfestival.com.

Ele aduc  în  prim-plan  teme  sociale  și  politice  specifice  regiunii, reflectând diversitatea și creativitatea industriei cinematografice din Moldova. 

Toate  filmele  pot  fi  văzute  la Moldox o singură dată. Intrarea este gratuită. Vedeți programul complet pe site: moldoxfestival.com/program-2023/ 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.