PODCAST cu Max Cârlan, director al festivalului de film Queer Voices

„Probabil că Queer Voices nu exista fără Casa Zemstvei. Acolo se creează niște voci independente foarte, foarte puternice și unite.” Cea de-a 11-a ediție a podcastului „Casa de Cultură Independentă” îl are ca invitat pe Max Cârlan, director al festivalului internațional de film Queer Voices, cineast, scenarist.

Queer e un concept foarte greu de definit, spune Max. Noțiunea de queer vrea să îmbrățișeze cât mai multe laturi și oameni din societatea noastră, nu doar comunitatea LBTQ+. De fapt, queer privește și dincolo de orientarea sexuală, incluzând sub umbrela sa ceva mult mai larg.

Ce este festivalul de film Queer Voices

„Queer Voices a apărut din festivalul Moldox. În 2016 am arătat pentru prima dată în Cahul câteva scurtmetraje cu tematica LGBT, la care oamenii au reacționat bine. Asta ne-a dat ideea că putem să facem un festival queer în Chișinău. Publicul din Moldova era gata pentru asta, iar noi am lansat prima ediție Queer Voices în 2018. Acum (decembrie 2022, n.r.) tocmai am finalizat a cincea ediție.”

Ascultă podcastul integral mai jos, pe Spotify, Google Podcast sau pe Youtube. Toate episoadele proiectului sunt aici  

Iată câteva idei care te vor inspira să asculți podcastul cu Max Cârlan:

  • Într-o societate democratică e foarte importantă cultura independentă. Ba chiar aș spune că e totul pentru o democrație adevărată.
  • În Moldova sunt multe persoane queer: din punct de vedere politic, personal sau cultural. Orice societate democratică are nevoie de o comunitate queer, ea fiind și partea aia subcoștientă din noi, rămasă în umbră.
  • La noi în țară se vrea ca lucrurile să fie mult prea corecte. Suntem prea patriarhali, dar una din misiunile de bază ale conceptului de „queer” este să lupte cu patriarhatul.
  • E important să avem voci queer, care ar dezbate valorile rigide sau exclusiviste.
  • Publicul nostru sunt oamenii interesați de ceea ce facem, care împărtășesc valori democratice, oameni implicați care vor să-și asculte apropiații și să audă ce vor să spună. Acesta e publicul de la care începem.
  • Există o diferență enormă dintre prima ediție Queer Voices și ultima din 2022. Simțim cum lucrurile s-au schimbat.
  • Suntem parteneri cu statul, îi sprijinim, dar trebuie și ei să ne sprijine. Acum, statul ar trebui să vină la noi și să ne zică: această Casă a Zemstvei e pentru voi, unde puteți să vă exprimați, să faceți artă!
  • Probabil că Festivalul Queer Voices nu există fără Casa Zemstvei.
  • Aș vrea să avem un dialog cu cât mai multe persoane care nu fac parte din comunitatea Queer și să le lămurim de ce suntem așa și de ce nu suntem altfel, ce putem învăța unii de la alții, de ce e bine să coexistăm.

Citește aici despre episodul în care Sandu Macrinici discută cu Nora Dorogan, membră Teatru-Spălătorie

Coaliția Sectorului Cultural Independent din RM (CSCI) a lansat un podcast în care vorbește despre cultura independentă din Republica Moldova. Sandu Macrinici, gazda podcastului, realizează o serie de interviuri cu diferiți activiști culturali. Acesta vrea să aducă mai multă claritate în definirea culturii independente și a rolului pe care aceasta îl are în societate.

Podcastul e realizat de CSCI, în parteneriat cu Teleradio Moldova și Asociația Oberliht. Proiectul beneficiază de sprijinul financiar al Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.