Mihail Bergman: Când Smirnov a pierdut alegerile, în Republica Moldova a fost zi de doliu

Mihail Bergamn, fostul comandant militar al Tiraspolului a făcut mai multe dezvăluiri, în cadrul unui interviu oferit pentru postul de televiziune Publika, despre începuturile conflictului transnistrean, despre situaţia actuală din regiune, vânzările de arme şi interesele economice, care există şi la Chişinău, şi la Tiraspol pentru a menţine acest conflict „îngheţat”.

Bergman a declarat că la începutul conflictului, comandantul armatei a 14-a, generalul Iakovlev, a primit un ordin de la şeful marelui stat major, de la Moscova, prin care i se cerea să distribuie arme fără documente. „La sfârşit, în scrisoare se menţiona că după citire, aceasta să fie arsă. Asta a fost cea mai mare greşeală a lui – a transmis armamentul”, a precizat Bergman.

Mihail Bergamn a povestit că primele arme (peste 400 de automate Kalaşnikov) au ajuns în mâinile transnistrenilor din partea lui Iakovlev. „Tehnica militară grea, la fel, a fost luată samovolnic. Moldova voia ordine la Tiraspol cu orice preț. Problema ar fi putut fi soluționată pe cale pașnică. Dar, pentru că moldovenii au pus și ei mâna pe o parte a armamentului armatei a 14-a, s-au gândit că vor rezolva situația prin forță”, a menţionat Bergman.

În acelaşi context, Bergman a mai menţionat că dosarul pe numele lui Smirnov care a fost deschis la Moscova, a fost închis la indicaţia oamenilor de rang înalt de acolo, cărora le convine gaura neagră de la Tiraspol, pentru a spăla bani acolo. „Când Smirnov a pierdut alegerile, în Republica Moldova a fost zi de doliu. Asta deoarece pe acolo treceau bani, arme, tot ce vrei. Dosarul lui Sminorv a fost încetat la comanda unor oameni de la Moscova», precizează fostul comandant.

Amintim că la începutul acestei luni, Mihail Bergman a fost numit de către Evgheni Şevciuk reprezentantul special al regiunii separatiste la Moscova.

Interviul integral îl găsiţi AICI.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.