Mihai Ghimpu s-a plâns ambasadorilor străini că PDM face presiuni asupra oponenților politici

Mihai Ghimpu, președintele Partidului Liberal, a avut miercuri o întrevedere cu ambasadori și reprezentanți ai misiunilor diplomatice la Chișinău, în cadrul căreia le-a vorbit despre “atacurile din partea guvernării asupra oponenților politici, lideri de partide, primari, președinți de raioane și oameni de afaceri”.

La întrevedere au participat James D. Pettit, ambasadorul SUA, Peter Michalko, noul ambasador al Uniunii Europene, Daniel Ionița, ambasadorul României, Pascal Vagogne, ambasadorul Franței, Signe Burgstaller, ambasadoarea Suediei și Zdeněk Krejčí, ambasadorul Cehiei, precum și reprezentanți de la ambasadele Italiei, Poloniei, Slovaciei și Austriei.

Potrivit unui comunicat al formaţiunii, Mihai Ghimpu a trecut în revistă toate derapajele antidemocratice și toate problemele cu care s-a confruntat Republica Moldova pe parcursul ultimilor ani, începând cu jaful din sistemul bancar, arestările politice, schimbarea sistemului electoral, sugrumarea business-ului, terorizarea oamenilor politici și de afaceri.

De asemenea, președintele PL le-a spus ambasadorilor că unele angajamente asumate de RM în Acordul de Asociere sunt încălcate. El s-a referit la faptul că au fost votate legi și reforme bune, dar acestea nu sunt implementate cu strictețe, “dar pe placul cuiva”.

De asemenea, Mihai Ghimpu a vorbit despre presiunile din partea Partidului Democrat la adresa oponenților politici, oamenilor de afaceri, exercitate prin intermediul organelor de drept și celor fiscale.

Președintele PL s-a referit la dosarele intentate liderilor PL, Dorin Chirtoacă și Iurie Chirinciuc, dar și la cazul președintelui raionului Dubăsari, Grigore Policinschi și ale unor primari.

Mihai Ghimpu a afirmat că “teroarea instaurată în Republica Moldova, la adresa celor care nu vor să se subordoneze lui Vlad Plahotniuc a început odată ce acesta și-a asigurat o majoritate parlamentară loială, formată cu ajutorul deputaților transfugi, inclusiv patru de la PL”.

Preşedintele PL s-a arătat îngrijorat de aceste acțiuni, menționând că peste un an sau doi, “nu vor mai exista candidați la funcția de deputați și primari, vor pleca cu toții din această republică, pentru că nu găsesc sprijin și protecție“. Mai mult, este pus în pericol sistemul de pluripartidism, prin încercarea de a înlătura oponenții politici și crearea partidului-stat, cum era în perioada sovietică.

La rândul lor, ambasadorii UE și SUA au afirmat că sunt la curent cu evenimentele, care au loc în Republica Moldova sunt bine informați asigurându-l pe președintele PL, că vor continua să monitorizeze starea justiției, respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului în Republica Moldova.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.