Mihai Ghimpu: Dorin nu-si va da demisia

Mihai Ghimpu, liderul PL: „Dacă cineva crede că Dorin îşi va da demisia de tema comuniştilor, să-şi pună pofta în cui”

Interviu de Pavel Păduraru // Timpul

– Dle Ghimpu, de ce încă nu a fost formată noua administraţie a Chişinăului?

– Sunt convins că problema se va rezolva la următoarea şedinţă a Consiliului municipal. Dacă în alte structuri ale administraţiei locale, consiliile nu s-au încadrat în prevederile legii şi, în septembrie, vor avea loc alegeri anticipate, la Chişinău a fost deja formată o majoritate necomunistă, care şi-a asumat ca, în următorii patru ani, să rezolve problemele municipiului. Dacă toate cele patru partide din alianţă ar fi respectat acordul, astăzi ar fi fost aleşi deja şi preşedintele, şi viceprimarii, şi alţi funcţionari.

– Bine, dar dvs. aţi fost cel care v-aţi retras candidatura la funcţia de preşedinte al consiliului – decizie catalogată de unii chiar ca o lipsă de curaj.

– M-am retras pentru că şedinţa s-a transformat într-o „stare de război”. Şi, dacă în război, nu te retragi la timp, îl pierzi. „Războiul” nostru este schimbarea şi eu nu vreau să piardă din nou alegătorii. Nu-s contra votului secret, dar acest lucru trebuia discutat în şedinţa liderilor de fracţiune, din care ieşisem chiar înainte de şedinţa consiliului.

– Credeţi că PD s-a pronunţat pentru vot secret, ca să voteze contra dvs.?

– Ei zic că nu, dar votul secret, pentru care s-a pronunţat şi PCRM, spune invers. Se pare că problema a fost gândită din timp, ca primarul Dorin Chirtoacă să rămână să lucreze, în continuare, zi şi noapte de unul singur, iar prin aceasta să pună PL-ul în situaţia să cedeze.

– De ce au apărut, totuşi, divergenţele dintre dvs. şi Eduard Muşuc? Şi de ce PSDM n-a fost primit în alianţă?

– Pentru că n-au vrut. Noi am fost deschişi şi, la început, Muşuc a participat la şedinţele noastre. Îmi sunt martori şi colegii din celelalte partide semnatare ale acordului că Muşuc a stat pe o poziţie foarte dură, declarând că vine cu noi numai dacă-i oferim o funcţie de viceprimar şi una de pretor. Să nu uităm, însă, că acordul a fost semnat nu de către liderii de fracţiuni, ci de către şefii de partide, fiindcă electoratul a votat consilierii partidelor politice, dar nu pe cei ai fracţiunilor. Există numai patru funcţii de viceprimar şi noi am ţinut cont de voinţa alegătorilor, adică de mandatele pe care le-a acumulat fiecare partid. PL are 11 mandate, AMN – 7, PPCD şi PD au câte patru mandate. PSDM are doar două mandate, de unde e clar că dl Muşuc nu poate să vorbească cu noi decât reieşind din acestea, care reprezintă puterea acordată PSDM de către alegători. Că doar nu liberalii hotărăsc câtă putere să aibă un partid sau altul, ci electoratul. Faptul că PSDM a format o alianţă cu Braghiş pentru o ulterioară fuziune este problema lor.

– Ce interes putea să aibă fracţiunea PD, ca să se alieze cu PSDM contra dvs.?

– Dacă vă amintiţi, şi dl Filat a vrut să fie preşedinte al CMC. Şi, probabil, este vorba despre o înţelegere secretă dintre fracţiunea PD şi PSDM pentru a mă compromite. Eu, de fapt, i-am propus lui Muşuc încă înainte de formarea alianţei, funcţia de vicepreşedinte al consiliului în locul celei de viceprimar, care încă nu există, dar va fi neapărat. Martori îmi sunt Urechean, Diacov şi Roşca. Însă Muşuc nu a acceptat şi a avut neruşinarea să spună în şedinţa consiliului că nu a cerut funcţii. În unele structuri administrativ-teritoriale din republică, de exemplu, PL are „votul de aur”, ceea ce înseamnă că de noi depindea cine va guverna raionul. Şi noi am fost de acord ca funcţiile-cheie să le deţină partidele ce au acumulat mai multe mandate, doar ca să nu admitem să guverneze PCRM. Aceasta demonstrează că poziţia PL este corectă în cazul municipiului Chişinău. În afară de aceasta, vreau să amintesc că atunci când era pusă problema unificării partidelor liberale, PL a declarat că susţinem unificarea, dar fără cei care au avut funcţii înalte în structurile sovietice, care au colaborat cu structurile de ocupaţie sau au votat comuniştii. După cum se ştie, Dumitru Braghiş, preşedintele PDS, a fost prim-secretar al comsomolului…

– Şi Dorin Chirtoacă a făcut asemenea declaraţii în toată campania electorală, dar vedem că, imediat după alegeri, PL a format o alianţă cu PD şi PPCD, care au votat şi au conlucrat cu comuniştii.

– Pe de o parte, îi aveam pe comunişti şi pe de alta – pe cei care au votat cu comuniştii. Ce trebuia să facă PL?

– Să-şi contrazică declaraţiile din perioada preelectorală?

– Partidele care au votat cu PCRM au venit în consiliu prin votul alegătorilor. Ele au câte patru mandate, şi atunci ce facem? Ne unim cu comuniştii? Nu cred că ar fi fost mai bine.

– Ce încredere aveţi dvs. în omul politic Iurie Roşca? Sunteţi sigur că nu va destrăma şi această alianţă?

– Fiecare dintre noi răspunde pentru ceea ce face şi vorbeşte. Eu răspund de politica PL-ului, iar Roşca, la rândul său, va răspunde de politica PPCD. Pentru mine, nici Roşca, nici Ghimpu, nici Diacov nu îmi sunt mai scumpi decât cauza naţională. De aceea am să fac tot posibilul ca să nu fie compromisă încrederea alegătorilor, care, după 16 ani de luptă politică, s-a întors spre dreapta. Eu fac parte din cei care au venit în ani 1988-1989 şi au spus oamenilor că noi nu am mâncat pe seama cuiva icre roşii şi negre, nici nu am participat la distrugerea limbii, bisericii şi istoriei. Din păcate, anii pe care i-am trăit ne-au demonstrat că lupta noastră a eşuat din diferite motive – unii au trădat, alţii s-au gândit mai mult la sursele de existenţă… Şi dacă am spus aceasta şi am venit în politică, înseamnă că aşa trebuie să fie. Eu n-am nevoie să mă hrănească politica, deoarece sunt omul care îşi poate rezolva problemele personale în afara politicii şi mă mulţumesc cu ceea ce am. Nu pot să spun că Roşca va trăda, fiindcă aş putea să greşesc. Eu vreau să cred că şi el, şi Diacov, şi Urecheanu, şi consilierii acestora înţeleg că trebuie ori să ajungem în Europa şi să trăim civilizat, ori să rămânem în sfera de influenţă a Rusiei, cu actuala guvernare.

Nu am în vedere partidul comuniştilor, fiindcă acesta e pe ducă, dar tare n-aş vrea ca bătălia aceasta să se termine cu venirea la putere a aceleiaşi nomenclaturi comuniste sovietice, crescută de Moscova.

– Totuşi, iniţial, PD a fost de acord cu candidatura dvs. la funcţia de preşedinte al consiliului?

– Nici un partid din cele care au semnat acordul n-a fost împotrivă ca PL să deţină funcţia de preşedinte al Consiliului şi o funcţie de viceprimar. Aici nu vreau să dau vina pe PD. Am vorbit pe urmă cu Diacov şi era indignat de ceea ce s-a întâmplat, de unde se vede că poziţia fracţiunii PD presupunea nişte interese străine de politica partidului pe care-l reprezintă. Argumentul că majoritatea nu e stabilă este neserios. Noi avem 26 de mandate, adică 50 plus unu, şi ne-am înţeles ca fiecare dintre noi să asigure prezenţa la şedinţă a consilierilor săi. La ultima şedinţă, când am aflat că va lipsi consilierul AMN, Mihai Ciobanu, care era plecat într-o deplasare, am revenit la discuţia cu Ion Mereuţă, preşedintele Partidului Umanist, care a reconfirmat că va vota cu noi.

– De ce Ion Mereuţă nu a votat pentru Nistor Grozavu, candidatul PL la funcţia de viceprimar?

– Mi-e greu să spun, cu atât mai mult că, în urma discuţiilor noastre, umaniştilor le revenea o funcţie de vicepretor şi una de şef adjunct la o direcţie. Însă după şedinţă, Mereuţă mi-a spus că a înţeles că trebuie să voteze doar pentru şeful CMC, deşi anterior am vorbit despre o activitate comună în următorii patru ani.

– Ce crede primarul general despre ceea ce se întâmplă în Consiliul municipal?

– Primarul e conştient de sarcina pe care şi-a luat-o pe umeri şi munceşte foarte mult. Dacă însă scenariul precedent se va repeta în CMC, avem variante prin care Dorin Chirtoacă oricum să poată activa şi să rezolve problemele chişinăuenilor. Însă nu vom accepta şantajul, nici „patriotismul” gol. Dorin vede foarte bine tot ce se întâmplă pe arena politică şi în cadrul consiliului municipal. El este omul potrivit la locul potrivit.

– După eşecul de data trecută, alianţa democrată pe care aţi format-o mai există sau purtaţi negocieri pentru formarea unei alte majorităţi?

– Alianţa a rămas în picioare şi nimeni nu şi-a retras semnătura. După ultima şedinţă a consiliului, am vorbit cu toţi liderii fracţiunilor, inclusiv cu dl Alexandru Tănase şi cu dl Diacov şi lucrurile au revenit în albia normală. Acum ne rămâne să alegem preşedintele şi viceprimarii. A fost momentul acela, dar mă rog, poate s-a întâmplat din greşeală, neintenţionat… Sunt sigur că alianţa va exista şi Consiliul municipal va activa. Dacă ne vom certa din nou, fiecare va răspunde în faţa alegătorilor.

– Totuşi o majoritate de 26 de mandate e riscantă, fiindcă vine iarna şi oamenii mai răcesc. Cum veţi vota, dacă, de exemplu, patru consilieri din alianţă vor avea gripă?

– Vă întreb şi eu, de ce au participat la alegeri consilierii din alte partide? Oare nu au promis şi ei electoratului că-i vor rezolva problemele? Sau aceştia sunt gata să se gândească la alegători numai dacă fac parte din majoritate? Înseamnă că trebuie să-şi depună mandatele şi să se ducă acasă. Pentru că noi nu avem de gând să ieşim în faţa consiliului cu chestiuni de interes personal, dar cu cele ale cetăţenilor şi ale municipiului. Oare nu toţi vor vota pentru căldură sau apă caldă? Ce importanţă are aici majoritatea? Sau vor rămâne indiferenţi faţă de problema lacului din Valea Morilor, care riscă să se transforme într-o catastrofă ecologică? Noi trebuie să gândim la nivel de oameni de stat, chiar dacă activăm la nivel local.

– La 30 august, veţi candida din nou la funcţia de preşedinte al CMC?

– Da, am să candidez.

– Data trecută eraţi la fel de convins că veţi fi ales. Nu vă e frică că veţi primi un vot de neîncredere?

– Dacă va mai încerca cineva să încalce acordul, atunci să facă majoritate cu comuniştii. Sunt două variante: ori cu Ghimpu, ori cu Iordan. Aici e problema. Cui nu-i place Ghimpu, să se ducă la comunişti. Altfel, vor avea loc alegeri anticipate. Nu avem timp de joacă, căci în societatea noastră s-a incorporat un „cancer” , pentru nimicirea căruia se cere multă muncă şi mulţi ani. De aceea nu trebuie să pierdem nici o clipă.

– Unii consideră că numai nu dvs. trebuie să conduceţi CMC din cauza relaţiilor de rubedenie pe care le aveţi cu primarul general.

– Vă referiţi la declaraţia lui Muşuc? Înainte de a da lecţii altora, cred că el ar trebui să mai înveţe, să mai citească. Pentru că deciziile nu le adoptă preşedintele, ci Consiliul. Preşedintele este doar spicher – moderator al şedinţelor. Mai mult, când a mers la alegeri, lumea a ştiut că Dorin este vicepreşedintele PL şi că Ghimpu e unchiul lui. Noi n-am furat voturi de la nimeni, aşa că nu-i normal ca Muşuc să se arate mai deştept decât alegătorii.

– După alegeri, aţi avut vreun contact cu partidul de guvernământ?

– Da, am avut o întâlnire cu lidera fracţiunii comuniste, Svetlana Popa. Liderii fracţiunilor din alianţă am decis să vorbim şi cu ea referitor la convocarea şedinţei consiliului municipal şi să vedem dacă comuniştii din comisii rămân să activeze după lipsa lor la prima şedinţă.

– Aţi accepta altă candidatură PL la funcţia de şef al CMC?

– Este problema PL-ului, nu şi a altor partide. Am discutat acest subiect, într-o şedinţă a fracţiunii PL, şi propunerea mea pentru un alt candidat a fost respinsă.

– Dacă aţi ajunge la o situaţie în care soluţionarea problemelor chişinăuenilor ar depinde numai de o alianţă PL-PCRM, cum veţi proceda?

– Noi niciodată nu vom face majoritate cu comuniştii.

– E aproape iarna, dle Ghimpu. Putem să rămânem fără căldură, precum se spune că urmăreşte partidul de guvernământ?

– Sper că declaraţiile lui Voronin precum că structurile locale nu vor avea susţinere centrală au fost nişte glume proaste, care cad sub prevederile Codului Penal. Cu atât mai mult că există bugetul municipal şi problemele acestea le decide CMC.

– Dispune acest buget de banii necesari pentru achitarea datoriilor faţă de „Termocom”?

– Vă asigur că chişinăuenii vor avea căldură. Nu e departe nici ziua când copii de la grădiniţe vor avea apă caldă după o criză de 16 ani. Peste puţin timp, lumea o să se convingă că alegerea lor a fost corectă.

– Spuneaţi, într-un interviu pentru TIMPUL, că Studioul „Buciumul” trebuie să fie închis…

– Studioul „Buciumul” poate să existe, dar părerea mea e că acolo trebuie să fie un muzeu. Dar după interviul acela s-a făcut multă vâlvă şi acum a fost emisă o hotărâre prin care guvernul solicită transmiterea “Buciumul”-ui din proprietate municipală în proprietate de stat. Însă toate sunt până la un timp, pentru că nu vor fi comuniştii veşnic la putere. Poate şi Tudor Tătaru are pe cineva împuşcat acolo şi nici nu ştie… Însă primarul general ştie prea bine că şi buneii şi tatăl său au fost deportaţi. Tatăl primarului a făcut şapte clase în Siberia şi, dacă cineva crede că Dorin îşi va da demisia de teama comuniştilor, să-şi pună pofta în cui.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.