Mediatorii si observatorii in procesul de reglementare transnistreana afirma ca exista conditii reale de solutionare a conflictului

Mediatorii si observatorii in procesul de reglementare transnistreana afirma ca in prezent s-au creat conditii reale de solutionare a conflictului si ca propunerile partii moldovenesti reprezinta un punct bun de pornire a negocierilor cu privire la statutul special al Transnistriei.

Potrivit unui comunicat de presa al institutiei prezidentiale, mediatorii si observatorii au discutat la 22 iulie curent, in cadrul unei intrevederi cu presedintele moldovean, Vladimir Voronin, aspecte ce tin de realuarea negocierilor in problema transnistreana.

In cadrul discutiilor, seful statului a reiterat existenta in prezent a unor premise reale pentru reglementarea definitiva, pana la sfirsitul anului curent, a conflictului transnistrean. Seful statului a mai subliniat ca propunerile privind solutionarea transnistreana, avansate de catre partea moldoveneasca, presupun reglementarea in complex a conflictului – sub aspectele politic, economic, social, umanitar, prin aprobarea documentelor respective in formatul de negocieri „5+2” si desfasurarea alegerilor parlamentare din anul 2009 pe intreg teritoriul tarii.

La randul sau, Reprezentantul Special al Presedintelui in exercitiu al OSCE, Ambasadorul Heikki Talvitie, a mentionat necesitatea impulsionarii activitatii grupurilor de lucru pentru realizarea masurilor de consolidare a increderii dintre Chisinau si Tiraspol, anuntand disponibilitatea statelor membre ale OSCE de a contribui la acest proces. Talvitie a exprimat optimismul mediatorilor si observatorilor privind perspectivele reglementarii transnistreane, evidentiind conditia unui dialog permanent si constructiv dintre parti la toate nivelurile.

Aceiasi pozitie a fost impartasita si de Reprezentantul special al UE in Republica Moldova, Kalman Mizsei si asistentul adjunct al Secretarului de Stat al SUA pentru afaceri europene si euro-asiatice, David Merkel. In opinia lor. Cei doi oficiali au accentuat ca propunerile partii moldovenesti constituie o buna temelie pentru demararea activitatii expertilor pe marginea statutului special al regiunii transnistrene.

De aceiasi parare au fost reprezentantul Ucrainei la tratative, Alexandr Gorin si reprezentantul Federatiei Ruse la negocieri, Valeri Nesteruskin, care au accentuat existenta unui inalt potential de realizare a intelegerii in vederea reglementarii transnistrene.

La finele discutiilor, presedintele moldobvean a anuntat interlocutorii despre intentia de a organiza in toamna anului curent, o conferinta internationala la tema dezvoltarii post-conflict a Republicii Moldova, care se va inscrie in contextul actiunilor menite sa stabileasca parametrii viitoarei reintegrari a tarii.

Seful statului a mai spus ca in bugetul national pentru anul viitor vor fi prevazute resurse financiare pentru instituirea unui fond al reintegrarii, care se presupune a fi completat si cu sustinerea donatorilor internationali. Presedintele a mentionat ca la prima etapa mijloacele financiare din cadrul fondului nominalizat vor fi utilizate pentru realizarea masurilor de consolidare a increderii dintre Chisinau si Tiraspol. //REPORTER.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.