Marian Lupu cunoaşte cine va fi viitorul prim-ministru, dar tace…

Moldova.ORG — Preşedintele Parlamentului, Marian Lupu spune că ştie cine urmează a fi desemnat la funcţia de prim-ministru al R.Moldova. Marian Lupu a confirmat faptul că, inclusiv pe parcursul zilei de miercuri 19 martie, s-au purtat discuţii în vederea desemnării unei candidaturi la funcţia de prim-ministru, însă nu a dat nici un nume. “ Acest exercuţiu este o ipoteză până în momentul în care şeful statului anunţă numele candidatului pentru acest post”, a precizat el. Preşedintele Parlamentului nu a confirmat, dar nici nu a infirmat că ar fi vorba de ministrul economiei şi comerţului, Igor Dodon, aşa cum se vehiculează în presă şi în culise, dar a subliniat că, candidatura persoanei la care se referă este deja “bătută în cuie”.

Întrebat în ce măsură la consultări participă toate fracţiunile parlamentare, Marian Lupu a spus că acestea se desfăşoară în baza legii, a normelor constituţionale şi a dat asigurări că “aceste consultări cu toate fracţiunile parlamentare, potrivit legii, vor fi desfăşurate”.

De ce a demisionat Guvernul Tarlev? Aceasta este întrebarea care frământă, momentan, opinia publică din R.Moldova dar şi de peste hotare. Vestea despre demisia de miercuri 19 martie, a cabinetului de miniştri de la Chişinău s-a răspândit repede, ocupând, pe alocuri, prima pagină. “Este un lucru firesc pentru orice sistem democratic, un sistem care presupune că mai devreme sau mai târziu se face o rocadă, se schimbă guvernele”, a declarat pentru PRO TV Chişinău, în cadrul unei ediţii speciale a emisiunii “În Profunzime”, preşedintele Parlamentului Marian Lupu.

“De ce acest lucru s-a întâmplat în cazul nostru? Cred că, întâi de toate, pentru că acest guvern a fost cel mai longeviv în istoria contemporană a R.Moldova – 7 ani de zile şi trebuie să acceptăm adevărul că aceleaşi persoane, aceiaşi miniştri nu pot de-a lungul unei perioade îndelungate să genereze noi şi noi idei, noi şi noi abordări, noi şi noi metode de activitate. Acest lucru duce la situaţia, când trebuie să-şi facă apariţia o echipă nouă, persoane noi, care să genereze noi abordări şi să facă schimbări de calitate a acestor politici. Cred eu că a venit acel moment când trebuia, de fapt, să se producă o schimbare la faţă. Şi când vorbesc de schimbare la faţă mă refer nu doar la formă, dar şi la conţinut”, a mai spus Marian Lupu.

M.Lupu este de părere că acum contează mai puţin, dacă Guvernul Tarlev a fost lăsat să demisioneze ori i s-a cerut s-o facă. El spune că a era la curent cu ceea ce urma să se întâmple de “sufucient timp pentru a fi la curent cu această schimbare.”

“Sigur că cineva poate să se întrebe, de ce acest lucru se întâmplă cu un an înainte de alegeri? Evident, este un exerciţiu care are şi o tentă preelectorală, dar cred că această schimbare se anunţă nu doar ca o schimbare de formă, dar şi ca o schimbare de calitate a politicilor”, a mai adăugat preşedintele Parlamentului.

Referindu-se la alte, eventuale schimbări, preşedintele Parlamentului a declarat că obiectivele principiale pentru R.Moldova sunt deja stabilite. Acestea sunt consolidarea statalităţii, integrarea europeană, reintegrarea ţării, creşterea economică calitativă, protecţia socială, ş.a. Personal, M.Lupu se aşteaptă ca în componenţa noului cabinet de miniştri să intre, parţial, persoane care fac parte din actualul cabinet, parţial, persoane noi. Dar cel mai mult, în opinia lui M.Lupu, contează ca aceste persoane să poată genera o nouă calitate de politici în toate domeniile. Este vorba de aplicarea unor mecanisme noi, moderne, europene de gestionare, de administrare a afacerilor publice, de desfăşurare a activităţii guvernului, asta însemnând şi asigurarea unei noi calităţi a creşterii economice. “Anterior, ştim bine, cabinetul prefera mai mult să se refere la succese, aspecte pozitive şi mai puţin se referea la problemele existente. Faptul că nu vorbim de probleme nu înseamnă că ele nu există”, a mai adăugat Marian Lupu.

La întrebarea, dacă va rămâne ori ba în rândurile PCRM până la alegerile parlamentare din 2009, Marian Lupu a răspuns: “Veţi vedea”.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.