Marea Galbenă în culori de război

Weekend tensionat în Extremul Orient: Coreea de Sud a răspuns fraţilor din nordul comunist cu o suplimentare a dispozitivelor de pază a frontierei maritime dar, mai ales, cu o planificată rundă de manevre militare, în tandem cu principalul aliat, Statele Unite. Regimul de la Phenian transmite, îndărăt, mesaje războinice.

Criticilor care au reproşat o replică insuficientă, autorităţile de la Seul le-au răspuns cu o suplimentare a dispozitivelor de protecţie dislocate în zona liniei de demarcaţie ce desparte, în largul coastelor peninsulei, cele două Corei. La dispoziţiile Preşedinţiei sud-coreene, pe viitor, orice operaţiune militară a nordului care afectează civili din sud urmează să primească o replică pe măsură. Până atunci, însă, ministrul Apărării de la Seul şi-a asumat responsabilitatea, ceea ce, în termeni reali, se cuantifică prin "şi-a dat demisia". E drept că i-a cerut-o Parlamentul, inclusiv colegi din propriul partid – dar acelaşi Legislativ a decis suplimentarea bugetului Apărării, pentru întărirea efectivelor şi modernizarea tehnicii militare dislocate în vestul peninsulei şi în epicentrul insular al disputei.

Printre reproşurile ce i se aduc preşedintelui Lee Myung-bak se numără prudenţa manifestată în ultimii doi ani în raporturile cu nordul comunist. Dar există şi voci care fac trimitere la aşa numita "politică a razelor de soare", care ar fi adus, în trecut, apropierea între cele două părţi ale aceleiaşi naţiuni – şi pe care Lee ar fi abandonat-o.

Deocamdată, situaţia pare a escalada, în preajma apropiatelor manevre navale comune sud-coreeano-americane programate să înceapă duminică în apele Mării Galbene. Operaţiunea fusese deja anunţată încă dinaintea agresiunii nord-coreene. Este o "provocare", susţine, însă, televiziunea de la Phenian, avertizând, totodată, că nu se va da îndărăt de la a declanşa noi atacuri. Conform unor relatări din presă, starea tensionată din peninsulă nu este rezultatul unei strategii de politică externă ci, mai degrabă, un calcul politic intern, menit să îl pună în lumină pe Kim Jong Un, fiul cel tânăr şi – probabil – succesorul lui Kim Jong Il.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.