Maia Sandu: Din păcate, observăm că cei din România preiau modelele moldoveneşti de acoperire a fraudelor

“Noi, cei din Republica Moldova, am sperat să preluăm modelele de combatere a corupţiei care au avut succes în România. Din păcate, observăm că se produce un efect invers: cei din România preiau modelele moldoveneşti de acoperire a fraudelor împotriva cetăţenilor şi de protejare a corupţilor şi hoţilor”.

Astfel a comentat lidera PAS Maia Sandu decizia Guvernului de la Bucureşti de adoptare, în noaptea de marţi spre miercuri, a Ordonanţei de Urgenţă privind modificarea codurilor penale, dar și de grațiere a unor pedepse.

Într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook Maia Sandu şi-a exprimat speranţa că președintele Klaus Iohannis și întreaga societate românească se vor consolida şi se vor opune distrugerii statului de drept.

“România a fost și mai ramâne un model de democrație, de combatere a corupției și de respectare a statului de drept. Ne păstrăm încrederea că românii demni, cu caracter și luciditate, că partidele responsabile şi societatea civilă nu vor permite deraparea de la democrație și valorile europene.

Considerăm că este grav şi dezamăgitor pentru cetăţenii oneşti ca cei care comit fărădelegi să fie scutiți de pedeapsă, ca delicvenţii să primească indulgenţe pe criterii politice, dar și mai grav este când un sistem anticorupție construit cu migală şi sacrificii timp de 10 ani riscă să fie distrus într-o singură noapte”, se arată în mesajul postat de lidera PAS.

Reaminitim că mii de oameni au protestat, marţi noapte, în mai multe oraşe din România – Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Sibiu, Constanţa, Craiova, Iaşi, Braşov – faţă de decizia Executivului de a adopta modificarea unor capitole importante din Codul Penal, referitoare la corupţie, printr-o ordonanţă de urgenţă. Anunţul oficial a venit de la Guvern după ora 22.00  iar documentul a fost publicat în timp record, după unu noaptea, în Monitorul Oficial.

La Bucureşti, circa 12.000 de protestatari s-au adunat noaptea în Piața Guvernului furioși nu doar de decizia luată de Guvernul Grindeanu cât și de modul în care aceasta a fost luată: fără transparență, pe fugă.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.