Maia Sandu: Concursul de selectare al procurorului general este mimat. În această funcție ar urma să fie numit Eduard Harunjen

Concursul de selectare a procurorului general este mimat, în această funcţie ar urma să fie desemnat actualul viceprocuror Eduard Harunjen, a menţionat preşedintele Partidului Acțiune și Solidaritate Maia Sanduluni, 10 octombrie, la o conferinţă de presă.

Sunt semne de întrebare privind credibilitatea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), care organizează concursul. Ne întrebăm cum e posibil ca oameni care au consolidat sistemul corupt pot demola acest sistem”, a menţionat Maia Sandu.

Potrivit ei, acțiunile Consiliului va descuraja participarea oamenilor integri la concurs. “Din anumite surse am auzit că numele persoanei care urmează să fie selectată de CSP pentru funcția de procuror general este deja cunoscută. Este vorba despre actualul viceprocuror Eduard Harunjen. Deci, concursul este mimat”, a spus Maia Sandu.

Preşedinta PAS a amintit că pe 22 septembrie curent a fost lansat concursul cu privire la selectarea procurorului general, însă nu sunt clare care sunt adevăratele intenții ale guvernării și de ce concursul a fost lansat acum.

Constituia nu a fost încă modificată, astfel încât procurorul să fie numit de președinte. Este curios faptul că, guvernarea s-a îngrijit ca modificarea Constituției să poată fi făcută doar după 3 noiembrie, după primul tur al alegerilor prezidențiale. Cerem ca guvernarea să-și respecte angajamentul de punere în aplicare a noii legi imediat ce cadrul constituțional va permite acest lucru”, a adăugat Maia Sandu.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.