Luminița Gabura, student exemplar în România: Elevii moldoveni studiază prea multe obiecte inutile/ INTERVIU

De mică scria poezii, dar când a crescut mai mare a înteles că vocaţia ei este să facă dreptate. La ai săi 21 de ani, Luminiţa Gabura a fost desemnată drept una dintre cele mai bune studente la Gala studenţilor originari din Republica Moldova. În prezent Luminiţa studiază Dreptul la Facultatea de Științe Economice, Juridice și Administrative a Universității ”Petru Maior” din Tîrgu-Mureș, România.

“Dreptul a fost un vis care a devenit pentru mine realitate și simt că mă regăsesc în acest domeniu, cu toate că în liceu materia mea preferată a fost chimia. Acum îmi dau seama că dreptul este o vocație și a devenit un mod de viață, pentru mine e mai mult decât o simplă Facultate pe care am urmat-o”, spune Luminiţa.

Cum ai decis să-ţi faci studiile peste hotare?

Niciodată nu am avut ca scop să plec să studiez în afara Republicii Moldova. Am aplicat pentru un loc la studii în România mai mult în glumă, iar când am aflat că am fost admisă nu am luat în serios noutatea și nu mă gândeam să merg. Aici părinții m-au susținut mult și mi-au spus că este o șansă care ar putea fi unică și că ar fi bine să merg, fiind admisă la buget. Mai aveam prieteni care au fost admiși în România și ei m-au încurajat să merg. Acum nu regret absolut deloc, deoarece aici am avut și am mai multe oportunități decât cele oferite de  o universitate din Republica Moldova.

Cum este organizat sistemul de învăţământ în România, îţi rămâne timp şi pentru viaţă personală, distracţii?

Programul de învăţământ este organizat astfel încât să permită alternarea studiului cu alte activităţi extracurriculare, fie ele legate de învăţământ sau sport, hobby, poate chiar un job part-time. De obicei sunt câte 3-4 cursuri sau seminarii pe zi şi o zi liberă în fiecare săptămână. Prin urmare activităţile curriculare, nu ocupă foarte mult timp, mai mult timp investesc în pregătirea pentru concursuri, în funcţie de complexitatea concursului sau a conferinţei diferă şi timpul alocat acesteia. Am participat la conferinţe la care a trebuit să mă pregătesc câte 2-3 ore pe zi, timp de 3-4 zile, si am participat la concursuri la care în medie alocăm câte 4 -5 ore pe zi, timp de câteva luni, chiar până la jumatate de an. Anul trecut obişnuiam să dorm în medie câte 4 -5 ore pe zi, însă atunci când eşti obosit nu mai ai acelaşi randament. Astfel, anul acesta dorm în medie 7-8 ore pe zi şi reuşesc mult mai bine să însuşesc materialul,

Ce crezi că ar trebui schimbat în sistemul de învăţământ din Republica Moldova?

Ceea ce necesită a fi schimbat în primul rând este curriculum elevilor şi liceenilor. Consider că sunt studiate prea multe obiecte de care nu avem nevoie, cărora însă li se acordă o importanţă prea mare. Aş lăsa obligatorii disciplinele chiar necesare, iar restul ar rămâne opţionale. De asemenea ar fi foarte bine sa se inveţe două limbi în fiecare gimnaziu şi liceu. De asemenea, ar fi bine să fie introdus anual în clasele a 9 si a 12, la început de an, un curs de informare cu privire la oportunităţile de studiu in ţară şi în afară. Ar fi foarte oportun să se organizeze mai multe proiecte sociale, de voluntariat sau nu, care să implice tinerii. Sunt multe fonduri europene îndreptate anume în această direcţie despre care însă puţine se cunosc în ţara noastră.

   Unde îţi petreci majoritatea timpului, fie învăţând, fie în timpul liber?

 Cel mai mult îmi place să învăţ în parc, într-o atmosfera relaxantă în sânul pădurii, dar având în vedere că este şi sesiune de iarnă, trebuie să învăţ şi în cămin. De cele mai multe ori învăţ ascultând muzică, însă fără cuvinte, uneori instrumentală, pentru ca să înţeleg ceea ce citesc şi să nu mă desconcentreze. Pentru că ador ceaiul, în zilele friguroase de iarnă ador să citesc lângă geam şi cu o cană de ceai fierbinte lângă mine. Sunt o persoana activă şi am căutat mai multe posibilități în oraşul în care studiez, din păcate nu oferă atât de multe oportunităţi cum să îţ petreci timpul liber într-un mod activ. Astfel ca în timpul iernii îmi plac plimbările în aer liber, iar vara deja pot practica mai multe sporturi  într-un parc amenajat anume în acest scop..

Cât de des vii acasă, observi careva schimbări în mentalitate când revii?

 Vin acasă de 3 -4 ori pe an, în vacanţa de iarnă, de Paşti şi de vară şi în vacanţa dintre semestre. Iniţial când m-am întors după 3 luni, doream să văd nişte schimbări mai mari şi aveam impresia că totul a stagnat. Ulterior însă am observat multe îmbunătăţiri şi activităţi culturale care implică tinerii şi acest lucru mă bucură enorm.

 După ce îţi finalizezi studiile, ai de gând să te întorci în Republica Moldova?

 Aş dori să mă întorc în Moldova în câţiva ani, cu posibilitatea de a investi în diverse proiecte sociale care să vizeze in principal tinerii. Posibilitatea de a investi nu include numai un capital, dar şi persoane care au acelaşi scop precum şi pregătire în domeniu.

Unul dintre visele mele este să implimentez proiecte sociale în Republica Moldova, campanii de informare în masă a elevilor, liceenilor și studenților despre studiile din afara țării. Mi-ar plăcea mult să li se prezinte copiilor povești adevărate ale persoanelor care au urmat licee obișnuite din Republica Moldova și nu numai licee de elită, cu toate urcușurile și coborâșurile, cu toate dificultățile prin care trebuie să treacă persoanele, dar și beneficiile de care au avut parte.

Consideri că statul întreprinde careva acţiuni ca să întoarcă acasă tinerii plecaţi peste hotare?

Consider că, momentan, statul nu încurajează studenţii să se intoarca în Republica Moldova, deoarece nu oferă oportunităţi concrete de încadrare în muncă. Dar chiar şi Gala Studentilor este un prim pas important în aceasta direcţie şi consider că este un început bun.

  Ce a reprezentat pentru tine premiul de la Gala Laureaţilor

 Premiul de la Gala Studentilor a fost un motiv în plus să mă conving că sunt pe drumul care trebuie şi ca să nu mă opresc din ceea ce fac. De asemenea a fost un imbold în plus ca să îmi doresc să mă întorc acasă şi să investesc o parte din forţe şi timp în proiecte de informare si încurajare a tinerilor din licee si universităţi. Acest premiu mi-a acordat mai multa încredere în mine şi putere să merg mai departe.

de Victoria-Eliza Chirnițchi

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.