Legenda boxului mondial Muhammad Ali a încetat din viaţă

Fosta glorie a boxului mondial, Muhammad Ali, a încetat din viaţă, în noaptea de vineri spre sâmbătă, la vârsta de 74 de ani. Muhammad Ali, celebrul pugilist din anii ’70, a fost internat de urgenţă în spital, din cauza unor probleme respiratorii.

Un purtător de cuvânt al familiei a declarat cu o zi înainte că Muhammad Ali, în vârstă de 74 de ani, va rămâne internat în spital pentru o perioadă scurtă de timp și că se luptă cu o altă problemă de sănătate. El a precizat că Mohammad Ali „este tratat de către medicii săi și se află în condiții bune”.

Ali suferea de aproape 30 de ani de maladia Parkinson și a fost spitalizat de două ori, la finele anului 2014 și începutul anului 2015, pentru o pneumonie și o infecție urinară.

Născut Cassius Clay, campion olimpic la Roma în 1960, el și-a început cariera profesionistă în cursul aceluiași an, devenind campion mondial WBA în 1964 după ce l-a învins prin KO, în runda a 7-a, pe Sonny Liston.

Regele incontestat al categoriei, cel supranumit “The greatest” (cel mai mare), a șocat Statele Unite în 1967 refuzând să satisfacă serviciul militar și să lupte în războiul din Vietnam, din cauza convingerilor sale religioase.

El a fost încarcerat, deposedat de titluri și a primit interdicția de a boxa timp de trei ani și jumătate, înainte de a redeveni campion mondial în 1967, reunificând titlurile WBA și WBC în urma victoriei prin KO (runda 8) în fața lui George Foreman, într-un meci la Kinshasa, în Zair (Republica Democratică Congo).

El a pierdut titlul la puncte în fața lui Leon Spinks pe 15 februarie 1978, dar l-a recuperat în meciul revanșă de pe 15 septembrie același an.

Muhammad Ali și-a încheiat cariera profesionistă în urma unei înfrângeri la puncte în fața lui Trevor Berbick, pe 11 decembrie 1981 la Queen Elizabeth Sports Centre din Nassau.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.