Legea lustraţiei arată despărţirea României de comunism

De Iulia Petre

Legea lustraţiei este importantă pentru că arată în mod clar despărţirea României de comunism, a afirmat, marţi, preşedintele Societăţii Timişoara, Florian Mihalcea.

‘Cine mai este lustrabil? Poate nu mai sunt atât de mulţi, cât erau în 1990, dar este o reparaţie morală pe care o facem celor care au suferit, este un gest clar al despărţirii noastre de comunism. De fapt, acei puţini oameni care mai sunt lustrabili se află în poziţii-cheie, se află în fruntea unor structuri mafiote în economia subterană. Chiar dacă nu este vorba de un număr foarte mare de oameni, este vorba despre oameni importanţi’, a declarat Mihalcea, într-o conferinţă de presă desfăşurată după întrevederea purtată de reprezentanţi ai revoluţionarilor cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, pe tema legii lustraţiei.

‘Îmi pare bine că astăzi s-a bătut în cuie şi faptul că această lege va fi votată în mod deschis, va fi votată la vedere, astfel încât niciun membru al vreunui partid, care ar vrea să se ascundă în spatele votului secret, nu va putea să blocheze adoptarea Legii lustraţiei. Suntem siguri, există destui adversari ai Legii lustraţiei chiar şi în PNL – partid care a iniţiat legea, chiar şi în PD-L’, a declarat, la rândul său, vicepreşedintele Alianţei Civice, Sorin Ilieşiu.

Potrivit acestuia, votarea Legii lustraţiei este un fapt deja împlinit. ‘Acum câteva ore (…) m-a sunat liderul PNL, Varujan Vosganian (vicepreşedinte PNL n.r.), care mi-a spus să anunţ în această conferinţă de presă că toţi parlamentarii PNL vor vota pentru adoptarea Legii lustraţiei’, a spus Ilieşiu.

În opinia sa, în prezent, singurul partid parlamentar care s-ar mai putea opune adoptării Legii lustraţiei ar fi PSD.

‘Singurii care încă nu au declarat ce vor vota sunt reprezentanţii PSD şi îl rugăm pe preşedintele PSD, Victor Ponta, să facă o declaraţie publică prin care să afirme că şi deputaţii PSD vor vota Legea lustraţiei’, a spus Ilieşiu.

Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieş, a amintit că a ieşit marţi din greva foamei după 78 de zile de protest. ‘Probabil că mă întorc la spital pentru încă o zi sau două. (…) Este extrem de grav ce s-a întâmplat în luna octombrie 2009, la Parchetul General, acolo unde, practic, procurorii militari, în frunte cu şeful Secţiei Parchetelor Militare, Ion Vasilache, au desfiinţat rezoluţia dată în 7 decembrie 2004 de generalul Dan Voinea, cel care atunci a oprit prescrierea crimelor din decembrie 1989 şi a dispus reluarea cercetărilor şi punerea sub urmărire, în dosarul Revoluţiei, a zeci de generali şi oameni cu funcţii publice’, a afirmat Mărieş în conferinţa de presă.

În context, el a susţinut că Valeriu Stoica, în calitate de membru al Societăţii Timişoara, a promis o întâlnire a reprezentanţilor societăţii civile cu procurorul general.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.