La Tighina copii rusofoni ii bat pe cei romani

„Ziarul de garda” publica un reportaj cu titlul „Jertfele nationalismului juvenil”, care are ca tema esecul solutionarii mult-discutatului diferent transnistrean si atitudinea agresiva a copiilor rusi fata de copii vorbitori de romana, si unii, si altii – locuitori ai orasului Tighina, oras controlat de catre separatistii de la Tiraspol.
Din primele randuri, citim ca „dupa sapte ani de tacere, la 11 aprilie 2008, presedintele R. Moldova Vladimir Voronin si liderul separatist Igor Smirnov s-au intalnit la Tighina, oras situat pe teritoriul autoproclamatei republici moldovenesti nistrene (rmn)”.
In contextul in care cei doi lideri „au convenit sa organizeze cu regularitate asemenea convorbiri, in scopul solutionarii problemelor acumulate”, “Ziarul de garda” scrie ca „realitatea este diferita de ceea ce vorbesc liderii politici”.
In continuare, reporterul de “Ziarul de garda” scrie ca, vizitand Tighina, primul lucru pe care l-a vazut a fost o bataie crancena dintre niste copii. Un baiat era batut de catre alti semeni doar pentru ca nu stia rusa.
„Desi nu se vorbeste despre asta, relatiile dintre moldovenii si rusii care locuiesc la Tighina sunt foarte tensionate. Zilnic, poti deveni martor ocular al injosirii, de catre vorbitorii de limba rusa, a elevilor care isi fac studiile in scoala cu predare in limba romana”, spune, pentru “Ziarul de garda”, o eleva din Scoala nr.19.
„La Tighina functioneaza 16 scoli cu predare in limba rusa si doar o singura institutie cu predare in limba romana (Scoala nr.19) si una cu predare in limba „moldoveneasca” (Gimnaziul nr.1, unde se vorbeste „moldoveneste” si se scrie cu litere rusesti)”, noteaza “Ziarul de garda”.
„Atata timp cat copilul meu se afla la scoala sunt calma, dar cand ma gandesc ca pana a ajunge acasa poate fi supus agresiunii din partea copiilor de etnie rusa, imi iese inima din piept de frica. […] Daca ii dau de buzunar fiului meu, el este batut de copiii rusi, luandu-i-se banii. Daca nu-i dau – il bat pentru ca nu are bani”, spune mama unui elev.
„Parintii renunta sa-si dea copiii la scoala cu predare in limba romana”, pentru ca, se intreaba “Ziarul de garda”, „cine isi doreste soarta unui parinte nevoit sa-si insoteasca copilul la scoala in fiecare zi, din clasa I pana la absolvire, asa precum o fac parintii copiilor care invata in Scoala nr.19?”.
„La 11 aprilie 2008, Smirnov, dupa sapte ani de asteptare, a acceptat sa se „joace” de-a solutionarea conflictului transnistrean cu presedintele R. Moldova, Vladimir Voronin, pe cand micutul Alexandru din Tighina nicidecum nu-si poate gasi un prieten. Nimeni nu vrea sa se joace cu el, deoarece copilul nu stie sa vorbeasca rusa”, scrie, in concluzie, “Ziarul de garda” (DECA-press).

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.