La Bistriţa-Năsăud 9 506 persoane în costume populare, prinse în cel mai mare dans popular românesc// VIDEO

Bistriţa-Năsăud a reuşit să intre în Cartea Recordurilor după ce 9.506 persoane, îmbrăcate în costume populare tradiţionale, s-au adunat, duminică, la Năsăud, în patria costumului popular şi s-au prins într-un dans popular care se joacă în comuna Runcu Salvei.

Evaluarea şi verificare costumelor populare, până la anunţarea oficială a rezultatelor a durat mai bine de 12 ore de la încheierea evenimentelor prilejuite de Ziua Constumului Popular, care a avut loc la Năsăud.

Oficial! Judeţul Bistriţa-Năsăud a stabilit două recorduri mondiale, acreditate oficial de Guinness World Record! Cel mai mare număr de oameni care îmbracă simultan portul tradiţional românesc (9.506 persoane) şi cel mai mare dans popular românesc, realizat în sincron de 9506 oameni. Acest lucru este meritul fiecărui om al judeţului nostru şi al tuturor celor care au deschis lada de zestre şi au arătat lumii întregi că noi, aici, ştim să ne preţuim ţara, valorile, trecutul, prezentul şi viitorul”, a anunţat luni dimineaţa preşedintele Consilului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil-Radu Moldovan, pe o reţea de socilizare.

Pentru a putea stabili cele două recorduri mondiale noi – „Largest gathering of people in a traditional Romanian clothing” şi „Largest traditional Romanian folk dance”, recorduri care nu au fost înregistrate până acum, bistriţenii au umplut, duminică, stadionul din oraşul Năsăud, accesul făcându-se prin nişte porţi speciale dotate cu camere de supraveghere şi patricipanţii purtând brăţări de identificare

În total peste 10.000 de oameni au participat la eveniment, însă după finalizarea procedurilor de numărare şi evaluare, reprezentanţii Guinness Book spun că numai 9.506 patricipanţi au fost îmbrăcaţi corect în costume populare tradiţionale (fiind verificaţi pe lângă costumul propriu-zis şi papucii, dar şi accesoriile), scrie Mediafax.

Foto: Mediafax

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.