Iurie Rosca:Reforma politica, prioritate absoluta pentru Moldova

Directorul Programului Institutului Olandei pentru Democratie Multipartinica, Alvaro Pinto Scholtbach, si seful Departamentului pentru Guvernare Democratica al Biroului pentru Institutii Democratice si Drepturile Omului (ODIHR), Childerik Schaapveld, au discutat, joi, cu vicepresedintele Parlamentului, Iurie Rosca, despre reforma politica din Republica Moldova.

Reamintim ca Alvaro Pinto Scholtbach si Childerik Schaapveld se afla la Chisinau pentru citeva zile pentru a se intilni cu reprezentantii societatii civile si clasei politice moldovenesti in vederea evaluarii posibilitatilor de promovare a reformelor in procesul de democratizare.

Joi, expertii europeni vor avea intrevederi separate cu liderii partidelor parlamentare. in cadrul primei intrevederi, pe care au avut-o cu Iurie Rosca, discutia s-a axat pe mai multe subiecte, intre care problema transparentei procesului legislativ si a unei guvernari democratice; procesul electoral din Moldova si ajustarile legislative pe care le-a operat Parlamentul pentru consolidarea unui proces electoral corect, transparent si democratic; initiativa Guvernului privind finantarea partidelor. De mentionat ca aceasta din urma urmeaza a fi adoptata in cadrul sesiunii de toamna-iarna a Parlamentului. Astfel, printre sursele de finantare a partidelor va aparea si sfera bugetara, care va permite consolidarea formatiunilor politice si asigurarea unor cheltuieli minime pentru intretinerea sediilor, resurselor umane si pentru plata serviciilor necesare oricarui partid politic in activitatea sa cotidiana.

Potrivit lui Rosca, expertii au sosit in Moldova pentru a participa la procesul de fortificare si consolidare a partidelor politice, pentru a le ajuta sa se dezvolte in spiritul european si democratic. „Am mai discutat si despre principalele carente in activitatea partidului nostru, care tin de organizarea interna, de comunicarea intre centru si filiale, comunicarea cu publicul si cu alte institutii politice. Mi-am exprimat speranta ca, alaturi de cooperarea pe care o avem deja cu Institutul Republican International si cu Institutul National Democrat din SUA, precum si cu o serie de fundatii din Uniunea Europeana, cooperarea cu Institutul Olandei pentru Democratie Multipartinica si ODIHR va contribui la democratizarea de ansamblu a Republicii Moldova, la fortificarea partidelor politice, la deschiderea tarii noastre catre europenizare, occidentalizare, la preluarea celor mai reusite modele si procedee de comunicare intre institutiile politice si societate, astfel incit reforma partidelor politice sa fie complementara cu reforma legislativa, institutionala, economica si sociala, pe care o realizeaza la ora actuala Parlamentul si Guvernul in spiritul apropierii tarii noastre de UE si in spiritul realizarii angajamentelor pe care ni le-am asumat prin semnarea Planului de actiuni Republica Moldova – UE”, a conchis Rosca, citat de AP FLUX. // P. G. // Flux

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.