Îți dau 5 motive să te duci la festivalul de Film Documentar – MOLDOX

Istorii care ar putea să te facă să plângi sau să râzi, istorii în care poți să te regăsești ori care să te lase cu mai multe întrebări decât ai avut. Asta poți să experimentezi la Festivalul Internațional de Film Documentar pentru Schimbare Socială – MOLDOX. Acesta va avea loc în perioada 24-28 august, la Cahul și intrarea este GRATUITĂ.
Am văzut lista de 15 documentare pe care le-au pregătit organizatorii și am ales să-ți povestesc despre cinci din el.

1. Ceres, zeița agriculturii, 73’

de Janet Van den Brand, Belgia, 2018

Un film documentar poetic și tangibil care urmărește patru copii în timp ce experimentează ciclul natural al vieții de la o fermă îndepărtată din sud-vestul Țărilor de Jos. Ei învață meseria strămoșilor lor de la o vârstă fragedă și visează că într-o zi vor prelua ferma tatălui.

Data: 24 august, 15:00
Locul: Teatru „B.P. Hașdeu”, Cahul

Și Moldova.org se poate lăuda cu un documentar în care urmărește viața ciobanilor din Georgia și Republica Moldova. Întrebarea principală pe care ne-am pus-o a fost dacă această ocupație tradițională se va transmite viitoarelor generații. Urmărește AICI documentatul „Generația C”.

2. Proiecție specială: AdHoc Film Colectiv Moldox Lab – prezentare trailer + Q&A

La trei zile după începerea războiului din Ucraina, un colectiv din 20 de absolvenți Moldox Lab s-a reunit pentru a documenta fluxul de refugiați ucraineni și mobilizarea comunității moldovenești în ajutorul și găzduirea lor. Filmul este o lucrare caleidoscopică, polifonică, care privește societatea moldovenească în contextul războiului Rusiei în Ucraina și a amenințărilor de defragmentare care planează asupra Moldovei.

Data: 24 august, 19:00
Locul: Teatru „B.P. Hașdeu”, Cahul

3. Lunga despărțire, 85’

de Katya Soldak, SUA, 2020

Un documentar despre lupta Ucrainei pentru a scăpa de sub jugul Rusiei, de a lăsa în urmă trecutul sovietic și de a deveni o țară cu adevărat independentă. Jurnalista ucrainean-americană de la Forbes Magazine, Katya Soldak, care locuiește în New York City, spune povestea țării sale natale, trecând prin două revoluții și un război cu Rusia – toate astea prin ochii familiei și a prietenilor din Harkov, un mare oraș ucrainean aflat la doar 30 de km de granița cu Rusia.

Data: 24 august, 20:30
Locul: Teatru „B.P. Hașdeu”, Cahul

4. Holy Father, 85’+ Q&A

de Andrei Dăscălescu, România, 2020

Regizorul, Andrei, şi iubita lui, Paula, află că vor fi părinţi. În timp ce viitoarea mamă se confruntă cu lipsa modelelor de urmat în familia ei destrămată, viitorul tată alege să-şi caute tatăl înstrăinat şi devenit între timp călugăr pe muntele Athos. Vizitele lui Andrei la mănăstire încearcă să dezlege misterul plecării tatălui pe când fiul său nu avea decât şase ani. Dar îl va face asta pe Andrei să devină un părinte aşa cum şi el şi-a dorit întotdeauna?

Data: 25 august, 18:00
Locul: Teatru „B.P. Hașdeu”, Cahul

Și Moldova.org a documentat rolul de tată prin intermediul viziunii partenerelor lor. Vezi aici documentarul „TATA” făcut de Moldova.org.

5. Vive la Femme, 45’

de Daniela Miron, Republica Moldova, 2022

Comunismul nu a fost trăit și perceput la fel de toată lumea. A fost diferit pentru securiști și victime, pentru intelectuali și muncitori, pentru membri de partid și nemembri, pentru adulți și copii, pentru femei și bărbați. Există cu siguranță experiențe care au fost accesibile decât femeilor. Femeia rece, femeia dedicată partidului, femeia care nu zice ,,te iubesc”. Tovarășa de muncă, tovarășa de viață.

Egale cu bărbații din punct de vedere juridic, femeile puteau și chiar erau nevoite să se manifeste în planul vieții publice. În viața privată adică în interiorul unei familii, soția rămâne să-și îndeplinească funcția tradițională.

Data: 27 august, 18:00
Locul: Teatru „B.P. Hașdeu”, Cahul

BONUS

România Sălbatică, 123’

de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, România, 2021

Filmul România Sălbatică este cel mai complex documentar dedicat naturii din România și aduce filmări în premieră și povești unice despre biodiversitatea României. Este 100% autentic și a fost dezvoltat în mai bine de 10 ani de o echipă de producție 100% autohtonă.

Poveștile strânse de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache în cei peste 10 ani de muncă pentru realizarea documentarului România Sălbatică au fost adunate într-un film de making of de aproape două ore ce urmărește călătoria incredibilă și provocările neștiute din culise.

Data: 28 august, 15:00
Locul: Teatru „B.P. Hașdeu”, Cahul

Important:

În fiecare zi va fi asigurat un microbuz gratuit cu ruta Chișinău-Cahul-Chișinău pentru ca și doritorii din capitală să poată savura din filme. Deasemenea, anul acesta în programul Festivalului este preconizată organizarea unei zone de agrement unde vor avea loc o multitudine de activități culturale și distractive: discuții publice, food court, concerte în aer liber cu artiști naționali și internaționali.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.