Israelul cere Rusiei sa nu mai vanda rachete Siriei

De Remus Curt  Premierul israelian Benjamin Netanyahu ii cere premierului rus Vladimir Putin sa anuleze intelegerea prin care Rusia urma sa vanda Siriei rachetele de croaziera supersonice P-800 Yakhont. Israelul considera aceste arme ca fiind periculoase pentru flota sa din Mediterana.

Intr-o conversatie cu Putin, Netanyahu i-a spus liderului rus ca rachetele vandute in trecut de Rusia Siriei au fost transferate gruparii Hamas si folosite impotriva trupelor israeliene in timpul celui de-Al Doilea Razboi cu Libanul, potrivit Haaretz.

Intre timp, Ehud Barak va merge la Moscova, aceasta fiind prima vizita pe care o face un ministru al Apararii israelian in Rusia, unde va discuta si aceasta problema cu omologul sau, Anatoly Serdyukov.

Un oficial israelian a declarat, sub conditia anonimatului, ca Israelul si Rusia poarta discutii in legatura cu vanzarea de arme in regiune. Dar cum aceste discutii nu au dus la vreun rezultat, s-a luat decizia ca discutia sa aiba loc la nivel inalt.

"Am dorit sa efectuam aceasta vizita de mai bine de un an si este foarte importanta pentru noi," a spus acesta.

Din moment ce Ministerul Apararii al Rusiei este considerat a fi pro-arab, oportunitatea Israelului de a face o vizita oficiala este o reusita istorica.

Netanyahu l-a contactat pe Putin vineri, dupa o lunga perioada de timp in care acestia nu au mai comunicat. Primul ministru l-a informat pe omologul sau despre discutiile cu palestinienii ce vor avea loc saptamana urmatoare, axandu-se si pe vanzarea de arme.

Pe langa transferul Siriei spre Hezbolah a rachetelor anti-tank, Netanyahu a mentionat si incidentul in care Siria a achizitionat rachetele chinezesti C-802 folosite de Hezbolah impotriva unei nave de lupta. Primul ministru israelian si-a exprimat ingrijorarea ca armele ce vor urma sa fie vandute vor ajunge tot in mainile Hezbollah.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.