Iradierea zi de zi: Să stai lângă o centrală nucleară timp de un an te expune mai puţin la radiaţii decât mâncatul unei banane

Oamenii sunt îngrijoraţi în general de efectul pe care îl poate avea expunerea la radiaţii asupra organismului. Este adevărat faptul că o expunere extremă poate fi foarte periculoasă, însă cele mai multe radiaţii la care suntem expuşi vin din surse neaşteptate, scrie Business Insider citată de Ziarul Financiar.

Dacă stai la mai puţin de 80 de kilometri de o centrală nucleară, nivelul de radiaţii cu care se confruntă corpul uman este de 0,09 microsievert (microSv) pe an , în timp ce mâncând o banană, corpul uman este expus la o doză de radiaţii de 0,1 microSv.

Doza de radiaţii de la care se resimt efectele este de 40.000 de microSv într-o expunere de scurtă durată. O doză de 100.000 de microSv va produce greaţă, ameţeli şi stări de vomă în scurt timp. Doza letală de radiaţii este de la 4 miloane de microSv, într-un timp scurt.

Nivelul de radiaţii atunci când facem o radiografie dentară este de 5 microSv. Într-un zbor din New York până în Los Angeles, corpul uman este expus la 40 de microSv.

Fumatul unui pachet şi jumătate de ţigări zlinic expune corpul uman la o radiaţie de 1.300 microSv anual. Doza maximă de radiaţii la care pot fi expuşi cei care lucrează în domeniul nuclear este de 50.000 de microSv anual.

Prin schimburile pe care le facem constant cu mediul înconjurător (activităţile de a mânca, de a bea şi de a respira) ne iradiem într-o oarecare măsură, iar acesta nu este un semnal de alarmă, ci un lucru firesc şi care are beneficii pentru ştiinţă.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.