Ion Sturza se retrage: „Ţi se blochează creierul la câte se întâmplă azi în Moldova”

Ex-premierul Ion Sturza se retrage din spaţiul public politic şi se va concentra pe proiecte economice şi programe umanitare, educaţie, asistenţă. Aceasta după ce s-a arătat dezamăgit de evoluţia situaţiei politice şi economice din ţara noastră. „Ţi se blochează creierul la câte se întâmplă azi în Moldova”, a scris pe pagina sa de facebook ex-premierul Sturza.

Potrivit milionarului, „foştii, actualii şi următorii „politicieni” moldoveni, indiferent că sunt la guvernare sau în opoziţie, dau dovadă doar de o lăcomie fără de margini şi de incompetenţă crasă des condimentată cu trădarea intereselor naţionale”.

„Soluţii? Nu ştiu… Ţi se blochează creierul la câte se întâmplă azi în Moldova – cel mai mare jaf din sistemul bancar, de miliarde; cea mai mare spălare de bani din istorie, de zeci de miliarde cu implicări mafiotice şi finanţarea grupărilor extremiste; transformarea în centru regional de contrabandă, trafic de droguri, arme şi fiinţe umane. Toate sunt titluri din presa internaţională cu referire la Moldova! Ne supără acest lucru, suntem revoltaţi, gata de acţiune? Nu cred…”, scrie Ion Sturza.

În aceeaşi postare, fostul premier se arată convins că” un singur lucru e cert, că o guvernare perfect nedemocratică, ar fi posibil, ultima soluţie pentru a salva ţara”. „Poate merită să medităm şi la aşa ceva”, a adăugat Ion Sturza.

Iată mesajul integral al fostului politician:

„De ce nu mai intervin public pe teme politice…

Deseori umplem spaţiul, inclusiv cel virtual, cu zgomot verbal, în ideea că vom putea schimba ceva. Greşit. Cuvântul, chiar bine spus, în Moldova de azi nu mai contează… Am avut şi eu iluzia, după 7 aprilie 2009, că, dacă „punem umărul”, putem schimba ceva spre bine. Conta să nu fim indiferenţi. Personal am înţeles „să punem umărul” prin a veni cu idei, analize, atitudini, soluţii. Puteţi găsi inclusiv pe pagina mea de FB zeci, sute de intervenţii publice, interviuri, lecţii, sugestii… Am intervenit şi în privat atât la Chişinău, cât şi în capitalele importante…

La mijloc erau lucruri simple: încercaţi să schimbaţi modelul economic de la cel de consum la unul de dezvoltare; nu mizaţi pe „petrolul” moldovenesc – gastarbaiterii, fluxul acesta se va termina odată; nu priviţi sectorul social contabiliceşte, în special învăţământul; nu substituiţi necesitatea de reforme pe interior cu „visul european”.
Au fost şi lucruri mai pragmatice: nu furaţi, „coaseţi-vă” buzunarele; nu daţi BEM-ul şi Aeroportul, că veţi rămâne fără bani şi onoare. Aveţi grijă de „omuleţii verzi”, ei nu vin cu tancurile, ei vin cu coloana a cincea.

Mai nou: nu ne serviţi o gogoaşă otrăvită cu guvernul minoritar. Ieşiţi în faţă, nu vă ascundeţi după un guvern contestat de-a valma în ce privește integritatea şi profesionalismul. Nu puneţi „botniţă” presei.

A contat? Nu! Va conta? Nu cred…

Foştii, actualii şi următorii „politicieni” moldoveni, indiferent că sunt la guvernare sau în opoziţie, dau dovadă doar de o lăcomie fără de margini şi de incompetenţă crasă des condimentată cu trădarea intereselor naţionale.

Soluţii? Nu ştiu… Ţi se blochează creierul la câte se întâmplă azi în Moldova – cel mai mare jaf din sistemul bancar, de miliarde; cea mai mare spălare de bani din istorie, de zeci de miliarde cu implicări mafiotice şi finanţarea grupărilor extremiste; transformarea în centru regional de contrabandă, trafic de droguri, arme şi fiinţe umane. Toate sunt titluri din presa internaţională cu referire la Moldova! Ne supără acest lucru, suntem revoltaţi, gata de acţiune? Nu cred…

Cu ce răspundem? Cu proiecte „leşinate” politic în stilul romantismului englezesc din sec. XIX?!

Cum va răspunde societatea? Cu un Maidan moldovenesc? Intuiesc că da. Dar este aceasta o soluţie? Să ne apucăm de piept cu bieţii poliţişti? Să mai spargem geamuri şi pereţi? Nu cred. Desi ar trebui..Din disperare…

Cei vizaţi vor urca în avioanele lor şi vor pleca în Europa pe la casele lor cumpărate pe banii noştri. După care vor reveni şi ne vor guverna…

Alternativă? Nu ştiu dacă Moldova este capabilă să genereze un Adenauer sau Pinochet (scuze). Un singur lucru e cert, că o guvernare perfect nedemocratică, ar fi posibil, ultima soluţie pentru a salva ţara. Poate merită să medităm şi la aşa ceva.

Eu unul am decis să mă retrag din spaţiul public politic. Mă voi concentra pe ce ştiu si fac mai bine, pe proiecte economice şi programe umanitare, educaţie, asistenţă acordată celor vulnerabili. De acea şi tac, politic(os) vorbind. În rest, no limits!
Paște fericit tuturor!

P.S. Îi rog pe cei supăraţi să se retragă de pe lista prietenilor. Reglăm toate „conturile” înainte de sărbători. Şi iertăm”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.