Ion Sturza dezvăluie după 15 ani ce i-a spus Igor Smirnov, înainte de a deconecta curentul

Ex-premierul Ion Sturza atenţionează autorităţile de la Chişinău să identifice noi surse de alimentare cu energia electrică şi să nu se lase pe seama Centralei de la Cuciurgan. În acest context, după 15 ani, Sturza a dezvăluit, pe pagina sa de facebook,  experienţa ce a avut-o în anul 1999, când deţinea funcţia de premier şi când Moldova a rămas fără electricitate.

„Auzisem zilele acestea pe tânărul domn ministru Candu cum încerca să ne liniștească că, dacă nu ne livrează ucrainenii energie electrică, vom lua din Transnistria. Ei au o înțelegere…

Să-i spun eu ce înseamnă electricitate din Transnistria. Din experiența anului 1999. După fraza lui Smirnov: „Если я захочу, вы все в Кишиневе будете плавать в г…не”,(n.r. Dacă vreau, voi toţi în Chişinău veţi pluti în r…t ) am rămas instantaneu fără electricitate. Un moft, o intimidare a unui „partener” de negocieri pentru măsuri de încredere…”, a scris premierul Ion Sturza.

Potrivit lui, a miza în totalitate pe promisiunile Tiraspolului de a livra curent, în condițiile geopolitice actuale, „ar fi un gest sinucigaș”.”Sau poate cineva asta și așteaptă, Moldova să subvenționeze „bugetul” separatiștilor, știind foarte bine că ei vor folosi pentru menținerea regimului toate veniturile din neplata gazului către ruși…”, se întreabă retoric ex-premierul.

Tot acolo, Ion Sturza mai atenţionează asupra necesităţii „aruncării” mai multor „sârme” peste Prut. „Nu este un proiect unionist politic, cum consideră unii, e unul unionist economic. Poate şi trebuie să fie finanțat și din resurse private. Guvernul Romaniei si EU, din câte ştiu, susţin ideea. Deocamdată, Guvernul de la Chișinău preferă să răspundă: „НЕТ”. Poate că îl convingem sa spună și: „DA”. Vreodată”, conchide Ion Sturza.

Moldova.ORG precizează că în iulie 1999, malul drept al Nistrului a rămas pentru trei zile fără energie electrică după ce Centrala de la Cuciurgan a sistat livrările de curent. În cele trei zile, Chişinăul a repornit la capacitate maximă CET-2 din capitală şi a majorat importul de curent din Ucraina, dar asta nu a fost suficient pentru asigurarea deplină a raioanelor de pe malul drept al Nistrului.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.