Ion Buzu sau poveștile adolescentului suburban/ Alexandru Vakulovski

De câțiva ani lumea literară din Moldova așteaptă debutul lui Ion Buzu. Trebuie să spun și asta – și fanii lui din România. Pentru că Ion Buzu e un băiat simpatic, pozitiv și, culmea, scrie foarte bine. L-am cunoscut prin 2009, când Dumitru Crudu mi l-a prezentat ca pe un tânăr poet și prozator de viitor de la cenaclul Stare de Urgență (ce se transformase între timp în atelierul Vlad Ioviță). Dumitru mi-a spus atunci și câteva istorii despre Buzu – cum lipea poezii pe gardurile oamenilor în satul lui și cum, după ce l-au prins – Teroristul poetic era cât pe ce să ajungă Poetul terorizat. Că Ion Buzu e un personaj vă puteți convinge căutând emisiunea Cool Publika – Terorismul poetic, unde Sergiu Voloc îl are invitat.

Și iată că la editura bucureșteană Casa De Pariuri Literare a apărut cartea, se numește 3ml de Konfidor. Din start vă spun că e un debut foarte bun și nu cred că există cineva dezamăgit de cartea lui Ion Buzu. Dacă până acum vedeam doar poeme separate, în 3ml de Konfidor găsim un univers poetic bine conturat și autentic – cred că autenticitatea e un punct tare al lui Ion Buzu. Textele din volum sunt ca niște povești, din cauza asta nu irită dialogurile, care nu prea au ce căuta în poezie. În centrul poveștilor se află un eu poetic deloc tradițional, care e de fapt un personaj de proză. Personajul e prins în câteva locuri, de câteva lucruri: treburile rurale, dar și orașul văzut ca o mașinărie imperfectă, jocurile pe computer, jobul la un chinez unde creează aplicații. Totul e stratificat, personajul stropește cu Konfidor gândacii de Colorado, oamenii se plimbă prin ploaia radioactivă, se ascund doar în jocuri virtuale și personajul simte că undeva deasupra cineva se distrează cu oamenii.

În poeziile lui Ion Buzu lucrurile astea apar firesc, bine plasate în povești. Fie că e vorba de o găină moartă, de cartofi sau de o aplicație – toate sunt încadrate cu naturalețe în poveste. E multă ironie, autoironie și umor în poezia lui. Intertextul apare tot ca un fel de suprarealitate, comparabilă cu virtualul. Chiar dacă dintre motivele poetului fac parte cadavrele (umane sau animalice), rahatul, mirosurile grele – poezia lui e foarte proaspătă. Universul lui Buzu e destul de complex, în el se regăsesc și ruralul, și urbanul. Poate că cel mai apropiat e de suburban, prefixul sub nefiind o judecată de valoare, ci o localizare.

Eu am citit 3ml de Konfidor cu mare plăcere, am recomandat cartea și o recomand cu căldură în continuare. Dacă vreți să asistați la o lectură, vă invit azi la standul Republicii de la Salonul Internațional de Carte, începând cu ora 15.00, unde dacă veți cumpăra o carte – Ion Buzu vă va oferi o bere. Tot azi vor avea lecturi la Republica Victor Țvetov, Hose Pablo (a promis o ciocolată Poiana pentru o carte cumpărată) și Dumitru Crudu.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.