INTERVIU cu Ambasadorul Germaniei la Chișinău: „Investitorii caută condiții de investiții predictibile, profitabile și pe care te poți baza”

Anul acesta Republica Moldova și Republica Federală Germană marchează 20 de ani de relații diplomatice. După declararea independenței Republicii Moldova în 1991, Germania a fost prima țară din Uniunea Europeană care a recunoscut statutul noii țări și a deschis o ambasadă la Chișinău pe 2 noiembrie 1992. Relațiile au cunoscut tendințe dinamice, mai ales din momentul în care Republica Moldova a început implementarea setului de reforme menite să ofere cetățenilor un regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană. Berthold Johannes este numele Ambasadorului Germaniei la Chișinău care își exercită funcția din luna iunie 2010. Excelența sa a acceptat să acorde un interviu în exclusivitate portalului Moldova.ORG.

Moldova.ORG: Domnule Ambasador, cum evaluați relațiile dintre Germania și Republica Moldova din momentul în care acestea au fost inițiate și până în prezent?

Berthold Johannes: La fel de dinamice. Relațiile au fost stabilite în anul 1992, iar ambasada a fost deschisă în toamna aceluiași an. La acea vreme era prima ambasadă a unui stat membru UE cu reședința la Chișinău. Cunoașteți mult mai bine decât mine cât de complicată era situația Moldovei în 1992. De atunci ne-am angajat în susținerea dorințelor Moldovei de a-și securiza integritatea teritorială într-o manieră pașnică, de a transforma economia și de a crea relații apropiate cu Uniunea Europeană.

Din 2009 relațiile s-au dezvoltat într-un mod mai dinamic, iar interesul pentru Moldova s-a intensificat sub diverse aspecte. În lunile mai și iunie ale acestui an, câteva delegații parlamentare din Germania vor vizita Moldova. Aceste vizite de lucru se vor concentra pe problematicile de mediu, agricultură, liberalizarea regimului de vize și probleme politice referitoare la Transnistria. În sfârșitul lunii mai, Ministrul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare, Dirk Niebel va întreprinde o vizită de lucru de două zile în Moldova.

Primul Ministru Vlad Filat și mulți alți oficiali guvernamentali sunt prezenți în Germania în mod regulat. Există un spectru larg de activități organizate de fundațiile politice din Germania care susțin reformele democratice din Moldova. Germania este un susținător ferm al eforturilor Moldovei de a se apropia de Uniunea Europeană.

Însuși Cancelarul manifestă un interes sporit în ceea ce privește soluționarea conflictului Transnistrean prin tratarea problemei la cel mai înalt nivel politic și prin sprijinirea practică a OSCE-ului în relansarea negocierilor oficiale în formatul ”5+2”. Dorim să vedem o asociere a Moldovei cu Uniunea Europeană cât mai curând și suntem impresionați de eforturile luate de către partea moldovenească în ajustarea sistemului după normele europene. Desigur că o soluționare a conflictului va face mult mai ușoară calea spre atingerea țelului urmărit de Moldova și anume aderarea la UE.

Moldova.ORG: Care sunt proiectele de bază desfășurate de către Ambasada Germaniei din momentul în care dețineți acest mandat?

Berthold Johannes: Germania susține proiectele dezvoltate de către Guvernul moldovean și de către societate. Nu există vreun sens ca noi, cei din ambasadă, să demarăm proiecte pentru alții. Proprietatea este cea mai importantă parte a unei dezvoltări de succes. Proprietatea societății. În acest context am contribuit la eforturile OSCE de a consolida încrederea între cele două părți implicate în conflict și relansarea negocierilor oficiale. Câteva întâlniri au avut loc și în Germania. Din acel moment în Moldova s-au creat noi locuri de muncă ca urmare a mai multor investiții provenite din Germania.

Am pus la dispoziție mai multe burse pentru studii universitare. În domeniul cultural am putut să susținem destul de multe concerte de muzică folk, jazz sau clasică, printre care săptămâna dedicată muzicii lui Bach de la Sala cu Orgă care se desfășoară anual. Am susținut conferința internațională de nanotehnologie în ingineria biomedicală care a avut loc la Chișinău anul trecut în cadrul unor workshopuri comune.

De asemenea, în sectorul medical și social am constatat următoarele realizări importante: achiziționarea unui tomograf computerizat în cadrul spitalului din Comrat, un nou centru de sănătate și o grădiniță în zonele inundate în 2010, un centru modern de reabilitare a persoanelor cu dizabilități -, pot servi drept câteva exemple elocvente.

În fiecare an, Institutul Moldova de la Universitatea din Leipzig organizează o școală de vară în Moldova, iar la începutul acestui an ei au publicat un manual de 800 de pagini despre Republica Moldova, carte ce a fost prezentată la Târgul Internațional de Carte de la Leipzig și la cel din Moldova. Există un lobby al Moldovei în Germania foarte eficient.

Moldova.ORG: Cum este văzută Moldova de la Berlin, dat fiind faptul că țara noastră își dorește construirea unor relații mai apropiate cu Uniunea Europeană?

Berthold Johannes: Germania susține foarte activ acest proces care este unul solicitant, implicând multe reforme din partea Moldovei. Dar acele reforme își merită efortul, nu pentru mulțumirea UE, ci pentru instituirea unei economii stabile și a unui viitor democratic al Moldovei. Noi susținem reformele, noi susținem procesul de negociere și apreciem foarte mult pașii considerabili care au fost deja făcuți într-o perioada de timp relativ scurtă. Iau timp, iar implementarea legilor este la fel sau poate chiar mult mai solicitantă decât însuși procesul de redactare al acestora. Miracolele nu pot fi create deodată. Este de datoria oamenilor să muncească din plin pentru a face aceste reforme să funcționeaze. Este un efort valoros, iar noi suntem dispuși să continuăm susținerea noastră prin intermediul UE sau bilateral.

Moldova.ORG: Care sunt problemele de bază pe care Moldova trebuie să le rezolve pentru a avea un regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană?

Berthold Johannes: Adoptarea celor două reforme, respectiv legi pe antidiscriminare și luptă împotriva corupției, urmând să se treacă la etapa a doua care prevede implementarea cu succes a acestor legi. Ne-am dori să vedem o concluzie de succes și rapidă a acestui proces pentru a acorda moldovenilor un regim fără vize în cel mai scurt timp posibil.

Moldova.ORG: Ce așteptări are Germania de la Guvernul Moldovei pentru ca țara să fie mai atractivă pentru investitorii germani?

Berthold Johannes: Investitorii caută condiții de investiții predictibile, profitabile și pe care te poți baza, iar în cazul unui conflict, să se poată baza pe un stat de drept și Curți de justiție solide. Moldova se străduie să asigure aceste condiții, iar progrese au fost înregistrate. Cea mai bună metodă de atragere de investiții este satisfacerea investitorilor pe care deja îi aveți în țară. Noi susținem competența juridică a statului în acest sector prin forța umană.

Moldova.ORG: O nouă lege în Germania prevede că muncitorii calificați de peste hotare pot aplica pentru Blue Card pentru a-și găsi un loc de muncă în Germania. Este această lege valabilă și pentru moldoveni? Dacă da, câți cetățeni ai Moldovei au aplicat deja pentru un astfel de permis de muncă?

Berthold Johannes: Da, chiar și moldovenii pot aplica. Nu există limite geografice. Germania caută absolvenți de universitati în special în domenii precum inginerie (industria constructoare de mașini, electronice), medicină și specialiști în IT. Până la moment nimeni din Moldova nu a aplicat pentru un permis după această formulă. În Germania se află oarecum mulți muncitori bine calificați din Moldova. În jur de 12.000 de moldoveni au un permis de ședere pe teritoriul Germaniei.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.