Interesant! Un stat european ar putea să-şi schimbe denumirea

Republica Cehă vrea să-și schimbe numele în „Cehia”. Autoritățile s-au săturat să vadă numele oficial al țării scurtat în străinătate. Mai mult de atât, noul nume este mai ușor de trecut pe produse și haine de companii și echipe sportive, relatează BBC News.

Dacă va fi aprobată de Parlament, oficialii vor cere ca ONU să înregistreze versiunea simplă.

„Ministerul Afacerilor Externe va cere ONU să înscrie în registrele sale echivalentele corecte ale numelui țării în limbile sale oficiale, Czechia în engleză, Tchéquie în franceză etc.”, au scris într-un comunicat șeful statului, premierul, ministrul de externe, președinții celor două camere ale parlamentului și ministrul apărării.

Chestiunea menținerii numelui oficial al țării sau folosirea versiunii sale prescurtate face de mult timp obiectul unei dezbateri în Republica Cehă.

Unele dintre produsele importante din această țară, printre care și berea Pilsner Urquell, folosesc cuvântul „ceh”, însă acesta este un adjectiv și, prin urmare, nu poate fi folosit ca numele unei țări.

Republica Cehă a devenit stat separat în 1993, după despărțirea Cehoslovaciei în două țări. Subiectul schimbării numelui a stârnit o dezbatere în țară. Unii s-au plâns că numele în engleză „Czechia” este urât sau că amintește de „Chechnya” (Cecenia).

În 2013, în timpul unei vizite în Israel, președintele Milos Zeman a explicat că va folosi el însuși “numele de Cehia, deoarece este mai simpatic și mai scurt decât Republica Cehă”, care ar fi un nume ‘rece’.

Însă chestiunea rămâne controversată, inclusiv printre membrii Guvernului.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.