Interesant! Săpunul antibacterian, interzis în SUA: Face mai mult rău decât bine

Săpunul antibacterian a fost interzis vineri, 2 septembrie, pe piaţa din Statele Unite, pentru că „face mai mult rău decât bine“, potrivit unei decizii definitive a Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA), care a spus că producătorii nu au reușit să demonstreze că produsele de acest tip sunt mai bune decât săpunul obişnuit, scrie The Guardian.

Doctorul Janet Woodcock, director al centrului de evaluare şi cercetare din cadrul FDA, a afirmat că săpunurile anti-microbiene nu aduc niciun beneficiu sănătăţii.

”Consumatorii se pot gândi că produsele de curăţare de acest tip sunt mai eficiente în prevenirea răspândirii germenilor, dar nu avem nicio dovadă ştiinţifică a faptului că ele sunt mai bune decât apa şi săpunul obişnuit”, se arată într-o declaraţie transmisă presei.

”Dimpotrivă, anumite date sugerează faptul că ingredientele antibacteriene pot face mai mult rău decât bine pe termen lung”, a adăugat ea.

Noua lege se aplică oricărui săpun sau produs antiseptic care conţine unul sau mai multe componente chimice dintr-o serie de 19, între care se află triclocarbon, găsit deseori în săpunul solid, şi triclosan, conţinut de săpunul lichid.

Noua regula nu afectează, însă, soluţiile pe bază de alcool pentru curăţarea mâinilor şi nici şerveţelele, pe care FDA le invăstighează, precum nici alte produse destinate utilizării în mediu clinic.

FDA le-a dat termen de un an producătorilor pentru a-şi modifica produsele ori pentru a le scoate de la vânzare.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.