Instituţiile de drept ale statului trebuie depolitizate şi să funcţioneze în regim autonom”, declaraţie

Instituţiile de forţă trebuie depolitizate în cea mai apropiată perioadă, fapt ce ar contribui la consolidarea democraţiei. Cel puţin aşa afirmă directorul organizaţiei neguvernamentale Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO), Sergiu Ostaf în cadrul unui interviu pentru radio Europa Liberă.

Totodată acesta afirmă că în mare parte, instituţiile responsabile de implementarea politicilor elaborate de către ministere, şi aici ne referim la agenţiile poliţieneşti, SIS-ul, Comisia naţională de integritate, serviciile de carabinieri, sau poliţia de frontieră, Centrul pentru drepturile omului şi Procuratura, sunt vulnerabile şi susceptibile la capitolul influenţă politică, cu excepţia a doar câtorva dintre ele.

„Pentru a asigura o instituţie ca să funcţioneze în mod democratic şi autonom desigur că avem nevoie de câteva garanţii, cel puţin la nivel legislativ, după care aceste mecanisme de protecţie ar trebui să fie implementate în practică. Vorbim despre procedurile de numire şi de destituire. E important să existe anumite criterii de numire şi trebuie de asigurat şi un proces semi-competitiv de numire a unor persoane. E important să existe şi anumite comisii, nu politicienii să decidă, dar anumite comisii cu prezenţa grupurilor profesionale, cu prezenţa societăţii civile, care iau decizii şi propun forului legislativ sau guvernamental să numească aceste persoane”, a declarat Sergiu Ostaf pentru sursa citată.

De asemenea, expertul a mai menţionat că schimbările trebuie implementate însă, pentru aceasta, clasa politică de la Chişinău urmează să fie supusă unor presiuni din partea societăţii civile, presei şi organizaţiilor non-profit din ţară.

„În spaţiile noastre estice noi deseori mergem pe altă cale: instituim nişte norme replicându-le din comportamente europene sau ale democraţiilor adevărate, după care aceste norme, cu presiunea mass-mediei, societăţii civile şi a actorilor pozitivi, dornici de schimbare, impunem acest comportament clasei politice şi altor factori decizionali. Deci, din păcate la noi modelul acesta este mai degrabă valabil şi eu sper foarte mult că în viitorul apropiat vom putea realiza cu încetul schimbarea aceasta”, a mai adăugat acesta. 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.