Importanța copacilor în orașe: am măsurat în Chișinău peste 50 °C la soare și sub 25 °C la umbră

Pe 4 iulie a fost înregistrată cea mai fierbinte zi din istorie, când temperatura medie pe glob a atins 17,18 °C. În 2030 peste 50% din populația pământului va locui în orașe, iar asta înseamnă că vom avea nevoie de cât mai multă umbră și refugii climatice.  

În acest articol am încercat să aflăm cum stăm la acest capitol în Chișinău, dar și ce rol are vegetația în „răcirea” localităților. 

Cum copacii afectează temperatura în oraș 

Arborii și vegetația funcționează ca adevărate climatizatoare naturale, care răcesc spațiul din jurul lor. Asta se întâmplă nu doar datorită umbrei pe care o lasă arborii, împiedicând trecerea razelor solare, ci și datorită evapotranspirației. O parte din apa absorbită de copaci din sol, se evaporează la nivelul frunzelor, iar în acest proces arborii practic absorb căldura din jurul lor. 

Astfel, suprafețele umbrite de copaci, pot fi cu 10-25 °C mai reci decât cele direct expuse la soare. Evapotranspirația, singură sau în combinație cu umbrirea, poate ajuta la reducerea temperaturilor maxime în sezonul de vară cu 1-5 °C. 

De asemenea, umbra creată de copaci poate avea și beneficii economice, reducând cererea de aer condiționat și consumul de energie electrică. 

E suficientă umbră în Chișinău? 

Chișinăul și alte localități din țară par să devină mai fierbinți pe an ce trece. Acum câteva zile, temperatura atmosferică în Chișinău urca la 36 °C. Chiar dacă capitala continuă să fie cel mai verde oraș din țară (urmat de Bălți și Călărași), ecologiștii susțin că nu avem suficientă umbră pentru a face față caniculei. 

„Verile devin insuportabile nu doar din cauza schimbărilor climatice, ci pentru că dispar copacii mari. Ceea ce văd eu, ca locuitoare, este că avem tot mai puțină vegetație în curți, tot mai multe străzi dezgolite, tot mai mulți arbuști decorativi mici

Mai mulți ani la rând, Gabriela a cutreierat sectoarele capitalei cu termometrul în mână, pentru a măsura diferențele de temperatură la soare și la umbră. În acest an, am decis să o însoțim pe Gabriela la măsurători. Am fost în sectorul Rîșcani, dar și pe strada pietonală din capitală, pentru a vă arăta cât de mult umbra schimbă temperatura în oraș. Pentru asta, ne-am înarmat cu termometru și un termoscaner, folosite de obicei în construcții. 

Puteți vedea că în unele zone diferența de temperatură la umbra arborilor și la soare este dublă. În imaginea din stânga, puteți vedea că temperatura porțiunii umbrite a străzii nu depășește 28 °C, în timp ce temperatura porțiunii expusă la soare depășește 51 °C. 

Fotografii realizate cu ajutorul termoscanerului. Pe imagine sunt indicate valorile maxime și minime ale temperaturii în zona de măsuri
Fotografii realizate cu ajutorul termoscanerului. Pe imagine sunt indicate valorile maxime și minime ale temperaturii în zona de măsuri
Măsurări făcute cu termometrul de construcții. Pe fotografii se poate vedea diferența de temperatură dintre o bancă la soare și una la umbră
Măsurări făcute cu termometrul de construcții. Pe fotografii se poate vedea diferența de temperatură dintre o bancă la soare și una la umbră

Gabriela susține că locurile unde persoanele sunt nevoie să petreacă mai mult timp sunt afectate cel mai grav de lipsa umbrei. „Avem multe locuri în Chișinău, de exemplu scuarul Mihai Eminescu, scuarul din fața magazinului Unic, unele străzi sau stații de transport public,  unde în orele de vârf, te prăjești la soare, și pe care încerc să le evit, chiar dacă nu mereu este posibil”.

Cum umbrim orașul?

„Metoda cea mai simplă e să păstrăm cât mai mult din copacii și vegetația pe care o avem”, spune Gabriela Isac. Activista susține că proiectele de infrastructură din oraș ar trebui să ia în calcul în primul rând vegetația existentă, astfel încât lucrările de amenajare să nu afecteze cantitatea și calitatea acesteia. „Trebuie să analizăm ce e mai vital pentru oameni. Sigur că e important să fie un pavaj nou, bănci, să fie frumos, dar dacă acest spațiu public este fără umbră, pierde din utilitate”, adaugă Gabriela. 

Tânără spune că înlocuirea copacilor bătrâni cu puieți noi ar trebui să fie treptată, astfel încât să nu pierdem din umbră, dar și să creștem șansele puieților să se prindă. „În contextul schimbărilor climatice, arborii și arbuștii care sunt plantați nu ar trebui să aibă doar funcții decorative. Ei trebuie să fie rezistenți la secetă, să crească mai repede și să ofere mai multă umbră”, spune Gabriela Isac. Ea adaugă că tuile, arbuști coniferi decorativi, plantate recent în capitală, s-au deja, din cauza temperaturilor ridicate.

Alexandru Munteanu, președintele Centrului de Urbanism, susține că lucrările de reparație din capitală deseori afectează negativ arborii din zonă, de multe ori lipsind protecția necesară. „Un exemplu în acest sens sunt lucrările de reparație de pe strada 31 August, în urma cărora rădăcinile multor copaci viguroși au fost tăiate”, menționează Alexandru. 

Alexandru adaugă că, spre 2050, peste 70% din populația globală va locui în orașe, astfel trebuie să tindem spre crearea de infrastructură durabilă și incluzivă, cu suficientă vegetație și spații verzi. 

Cum canicula ne afectează sănătatea 

Temperaturile ridicate ne afectează pe fiecare dintre noi, dar pentru anumite categorii de persoane reprezintă un pericol. Printre cele mai afectate categorii se numără bătrânii și copiii, dar, de asemenea, și femeile însărcinate, persoanele cu boli cronice și muncitorii în aer liber. Astfel, pentru aceste persoane, lipsa umbrei în oraș, nu este doar despre confort, ci mai degrabă despre sănătate. 

De asemenea, umbra este una dintre metodele de a preveni cancerul de piele, cea mai comună formă de cancer la nivel global, cu peste 1,5 milioane de cazuri noi înregistrate doar în 2020. Umbra este una dintre cele mai simple metode de a ne proteja împotriva radiațiilor UV, principala cauză a maladiei. Umbra de bună calitate poate reduce expunerea la UV cu până la 75%. 

Cariera mea în jurnalism a început în 2021 la Moldova.org. La început m-am aventurat în subiecte legate ecologie și educație sexuală. Apoi, am devenit creatoare de conținut pentru contul de TikTok Moldova.org. Pe lângă asta, hobby-ul meu, fotografia, s-a dovedit o abilitate utilă pentru ilustrarea propriilor articole, dar și ale colegilor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.