Igor Munteanu:Occidentul trebuie sa ia Moldova sub aripa sa

„Occidentul are datoria morala sa ia Republica Moldova sub aripa sa, deoarece anterior ne-a lasat pe mina sovieticilor. UE nu se conduce de valori morale, ci impune anumite rigori practice, pe care ar trebui sa le intruneasca statele care aspira sa fie parte a organizatiei respective”, a declarat, joi, in cadrul unei „mese rotunde” privind noua politica de vecinatate a UE, directorul „IDIS-Viitorul”, Igor Munteanu.

Potrivit sursei citate, statele ex-socialiste tind spre integrare in UE, deoarece aceasta organizatie reprezinta un model economic reusit. in acelasi timp, unele state occidentale sunt rezervate, atunci cind este vorba despre extinderea UE. Cetatenii UE vad in extinderea organizatiei mai mult sacrificii personale decit beneficii. Spre exemplu, exista temerea ca ar putea veni forta de munca mai ieftina din tarile care vor adera la UE si, ca rezultat, muncitorii din Germania, Franta etc., ar putea ramine fara lucru”, a specificat el.
in opinia lui, urmatorul val de extindere a UE ar putea avea loc in urmatorii 5-10 ani, dupa preconizata aderare a Turciei si Croatiei, in 2010. Pina atunci, insa, urmeaza sa adere, in anul 2007, Rominia si Bulgaria, moment in care vom fi martorii unei noi resuscitari a interesului pentru integrare.

Expertii „IDIS Viitorul” sunt de parere ca rezolvarea problemei transnistrene, democratizarea vietii politice si integrarea europeana au fost motivele care au dus la aparitia parteneriatului politic in Republica Moldova. Cele mai importante rezultate ale acestei relatii calitativ noi intre putere si opozitie au fost actele legislative cu privire la statutul Transnistriei. Fermitatea unor astfel de decizii a stimulat vulnerabilitatea unor mari actori geopolitici ca Rusia, iar incapacitatea acestei tari de a-si tempera ambitiile imperiale ar putea impulsiona viata politica interna a Moldovei in viitorul apropiat.

Noua orientare a Republicii Moldova spre structurile euro-atlantice este un factor alarmant pentru Rusia, dar o implicare mai activa si mai vizibila de partea separatistilor va alerta comunitatea internationala, care nu ar dori conservarea enclavei rusesti la frontierele estice ale UE si NATO. „in aceasta perspectiva, sprijinul militar, politic si financiar regimului secesionist de la Tiraspol va deveni un cost pe care nici macar administratia autoritara a presedintelui Putin nu si-l va mai putea permite”, sustin expertii „IDIS Vitorul”.

in acelasi timp, ei considera ca absenta, la Executivul de la Chisinau, a unei viziuni concrete asupra integrarii europene, a unei intelegeri a ceea ce este procesul politic european si cel al integrarii europene va impiedica orice evolutie a procesului de reformare interna, conform standardelor europene. Ignorarea in continuare a SCERS si a Planului de actiuni Republica Moldova – UE de catre Guvern va anchiloza procesul de integrare europeana al Republicii Moldova. Activitatea legislativa si executiva din ultima perioada, demonstreaza ca autoritatile Republicii Moldova continua sa evite problemele stringente, cum ar fi slabiciunea aparatului de stat si, mai ales, capacitatea acestuia de a pregati si aplica deciziile. Acest fapt aduce prejudicii serioase dezvoltarii Republicii Moldova si procesului de integrare europeana, sustin expertii „IDIS Viitorul”. / Victor Dragan // Flux

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.