Igor Dodon: PDM nu intenționează să transmită pe cale pașnică puterea. Nu avem o altă soluție decât să ne adresăm comunității internaționale

PE SCURT

Președintele Igor Dodon a menționat că, din câte se vede, Partidul Democrat nu intenționează să transmită pe cale pașnică puterea majorității parlamentare legitime și guvernului legal.

În această situație, potrivit lui, nu există o altă soluție decât să se adreseze comunității internaționale cu îndemnul de a deveni intermediari în procesul de transmitere pașnică a puterii.

PE LUNG

Declarația a fost făcută pe contul de Facebook al președintelui. Igor Dodon a menționat că ieri cetățenii Republicii Moldova cu opinii diferite asupra politicii interne și externe au arătat că pot să se unească de dragul unui scop comun: eliberarea Moldovei de regimul dictatorial criminal.

Din câte vedem, Partidul Democrat nu intenționează să transmită pe cale pașnică puterea majorității parlamentare legitime și guvernului legal. Și aceasta, în pofida faptului că procesele de ieri din parlament și noul guvern format au fost susținute de majoritatea cetățenilor și au fost recunoscute de partenerii noștri externi din Vest și din Est”, a menționat șeful statului.

În această situație, Igor Dodon a declarat că nu există o altă soluție decât să se adreseze comunității internaționale cu îndemnul „de a deveni intermediari în procesul de transmitere pașnică a puterii și/sau să îndemnăm poporul Moldovei la o mobilizare fără precedent și ieșirea la proteste pașnice„.

„Sunt convins că procesul este lansat și nu există cale de întoarcele. Trebuie să mergem pînă la final. Noi nu vom face cale întoarsă”, a declarat Igor Dodon.

Reamintim că ieri 61 de deputați ACUM și PSRM s-au întrunit în ședința Parlamentului, unde au votat-o pe Zinaida Greceanîi în funcția de speaker al Parlamentului, au ales conducerea forului Legislativ. Ulterior, deputații au dat vot de încredere Guvernului condus de Maia Sandu. Miniștri au depus jurământul în fața președintelui Dodon.

În acest timp, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională alegerea Zinaidei Greceanîi în funcția de președintă a Parlamentului, dar și desemnarea Maiei Sandu în funcția de prim-ministră al RM și numirea Guvernului Republicii Moldova drept neconstituționale.

De asemenea, magistrații au declarat neconstituţionale actele legislative (legile, hotărârile) adoptate de deputaţi la data de 8 iunie 2019, dar şi cele care vor fi adoptate ulterior.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.