Ieșirea din CSI, o decizie politică. Ce efecte economice ar putea avea

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunțat că Republica Moldova se retrage din Adunarea Parlamentară a Comunității Statelor Independente (CSI). Experții economici susțin că aceasta este o decizie mai mult politică, care nu avea efecte economice. Totuși, aceștia atrag atenția că Federația Rusă ar putea impune noi sancțiuni pentru țara noastră. Reacția Moscovei nu a întârziat să apară. Mai multe voci de la Kremlin califică această decizie drept „un joc politic”.  

Comunitatea Statelor Independente este o organizație regională formată din 9 din cele 15 foste republici federale ale Uniunii Sovietice, excepțiile fiind cele trei țări baltice: Estonia, Letonia și Lituania, precum și două țări care au părăsit organizația: Georgia (2009) și Ucraina (2018). Turkmenistanul are statut de membru asociat începând cu anul 2005.

 „CSI-ul a eșuat să devină o uniune economică” 

Expertul economic Viorel Gîrbu consideră că retragerea Republicii Moldova din Adunarea Interparlamentară a CSI este o decizie politică, care nu va avea efecte economice.  

 „CSI-ul nu a reușit niciodată să devină o structură omogenă și eficientă în promovarea unor interese economice comune sau prin evitarea unor disensiuni în plan economic. În justificarea pe care Moldova a prezentat-o la această decizie face referință la mai multe probleme cu care Moldova s-a confruntat în plan economic. CSI-ul a eșuat să devină o uniune economică pentru statele membre ale acestei organizații. Ceea ce deducem că consecințe pe plan economic nu vor fi”, specifică Viorel Gîrbu. 

Directorul de programe „Macroeconomie, prognoză și modelare economică” din cadrul „Expert- Grup”, Alexandru Fală, declară că decizia autorităților de a se retrage din Adunarea Parlamentară a Comunității Statelor Independente nu presupune denunțul Acordului de Liber Schimb cu CSI.  

„Această decizie înseamnă reducerea colaborării politice în cadrul CSI, dar rămânem în continuare în cadrul Acordului de Liber Schimb. Adunarea interparlamentară este o platformă de cooperare politică. Foarte multe țări din CSI procedează la fel. Noi cu foarte multe state din CSI avem alte mecanisme de colaborare”, declară Alexandru Fală. 

Moldova riscă să fie penalizată  

Experții spun că, totuși, Federația Rusă ar putea să penalizeze țara noastră pentru această decizie. „Federația Rusă ar putea să se supere și să încerce să ne pedepsească, dar acum nu mai are aceleași instrumente de care dispunea în 2006 sau 2014”, declară Alexandru Fală. 

„Dar, din principiu, de acest gen de manifestări din partea Federației Ruse am avut și în perioada anterioară, atunci când am fost membri ai acestei uniuni parlamentare. Astfel de comportament s-a manifestat și atunci când a fost criza vinului. Au fost anumite penalități impuse Republicii Moldova în urma semnării Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeană. Ne putem aștepta la anumite repercusiuni în plan economic venite din partea Federației Ruse, ca urmare a acestei decizii. Dar decizia în sine nu suportă anumite consecințe economice directe”, declară Viorel Gîrbu. 

Expertul economic, Roman Chircă, consideră că prin retragerea din Adunarea Parlamentară a Comunității Statelor Independente, Republica Moldova demonstrează o reducere formală de cooperare cu spațiul estic. 

E un gest mai mult simbolic, în contextul actual al relațiilor încordate regional. Efecte practice nu va avea, fiindcă este un organ mai mult de cooperare și respectiv, participarea sau neparticiparea va avea același rezultat. Cred că efectele erau minime la participare și prin retragere vor fi iarăși minime. Nu văd altceva decât mai degrabă o exprimare publică a unui mesaj de o reducere a cooperării formale cu spațiul estic”, spune Roman Chircă. 

„Decizia autorităților ține doar de cooperare parlamentară” 

Iar expertul în politici economice Viorel Chiviriga declară că Moldova ar trebui să-și analizele acordurile din perspectiva eficienței și a necesității. Expertul consideră că decizia autorităților nu va influența acordurile de cooperare economică pe care Moldova le are în cadrul CSI. 

„Acordurile economice sunt acte semnate suplimentar. Decizia autorităților ține doar de cooperarea parlamentară. Din anii ‘90 până acum a trecut extrem de mult. Și dacă vedem că nu este nicio utilitate, în afară de unele deplasări ale unor parlamentari o dată în câteva luni, mai mult de curtoazie și fără niciun folos pentru țară, apare întrebarea dacă este sau nu necesar acest acord. Această decizie nu are niciun efect asupra Republicii Moldova. Eu nu am văzut niciun schimb de experiență în procesul legislativ dintre țările CSI, să vină cineva dintr-o țară din Asia sau din Caucaz în Republica Moldova și să coopereze cu țara noastră ca unele legi să fie extra bune, mai bune ca reglementările UE, de exemplu”, afirmă Viorel Chiviriga. 

Kremlinul reacționează 

Intenția Moldovei a produs reacții la Moscova. Grigori Karasin, șeful comitetului internațional al Consiliului Federației și membru al comisiei internaționale a Adunării Interparlamentare a CSI a declarat că decizia Republicii Moldova de a se retrage din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente este „un joc politic numit jurământ de credință față de Occident”. 

Oficialii ruși spun că prin această decizie, Moldova se va prejudicia. „Dacă o vor face acum, se vor biciui singuri, își vor face rău, inclusiv din punct de vedere economic. Există acorduri diferite, care ajută Moldova și nu invers. Și se vor prejudicia pe ei înșiși și pe cetățenii lor”, a spus Leonid Kalașnikov, șeful comisiei Dumei de Stat pentru afaceri a CSI.

Peste 40% din respondenți vor ca Moldova să iasă din CSI 

CSI a fost creată în 8 decembrie 1991 prin semnarea Acordului de constituire a Comunității Statelor Independente de către președinții Republicii Belarus, Federației Ruse și Ucrainei. Republica Moldova a aderat la acest organism în 1994. Potrivit unui sondaj iData, realizat în luna martie a acestui an, 40,6% dintre respondenți sunt pro ieșirii Republicii Moldova din CSI, iar 41,2% sunt contra. 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.