Haosul vizelor

După 9 aprilie 2009, doar 286 de cetăţeni români au obţinut invitaţii pentru vize în RM, din cei 1347 care au adresat cereri
Iată că am spart zidul gros al Biroului migraţie şi azil al MAI, diriguitorii căruia de mai multe săptămâni ţin sub capac informaţiile cu privire la cifra solicitanţilor de invitaţii pentru cetăţenii români, în vederea deschiderii vizelor pentru RM. În urma insistenţelor noastre, Veaceslav Bânzari, directorul Biroului, ne-a răspuns că, în perioada 9 aprilie – 4 mai, au fost adresate 1347 de cereri pentru eliberarea invitaţiilor cetăţenilor români şi au fost eliberate doar 286 de acte pentru perfectarea vizelor.

Mai rămâne o enigmă: câţi cetăţeni români au intrat în RM după 7 aprilie, în urma declaraţiilor acuzatoare ale preşedintelui Vladimir Voronin precum că România ar fi fost implicată într-o tentativă de lovitură de stat. Reprezentanţii Serviciului Grăniceri al RM ne-au declarat că deocamdată nu dispun de posibilităţi tehnice de a ne informa în această chestiune. Totuşi, ne-au dat o umbră de speranţă că, în curând, ne vor satisface cererea de acces la astfel de informaţii.

Debandadă şi lipsă de informare
Debandadă, învălmăşeală, pierdere de timp şi cheltuieli în plus – astfel poate fi caracterizată atmosfera de la Biroul migraţie şi azil, unde zilnic numeroşi cetăţeni moldoveni solicită invitaţii pentru rude, prieteni şi parteneri de afaceri din România, care vor să obţină vize ca să treacă Prutul. Toţi solicitanţii de invitaţii cu care am discutat au declarat la unison că sunt nevoiţi să bată pragurile de două-trei ori până depun setul de acte cerut de instituţie. Iar unii luptă cu birocraţia din luna aprilie şi tot fără succes. Oamenii spun că autorităţile nu sunt pregătite pentru noul sistem de vize, de fiecare dată oferă informaţii confuze şi diferite cu privire la depunerea actelor. Reprezentanţi ai întreprinderilor susţin că, din cauza introducerii vizelor, s-au periclitat relaţiile economice cu partenerii de peste Prut.Sergiu Goncear, jurist la o întreprindere comercială din Chişinău, ni s-a plâns că a venit a treia oară pentru a depune actele. „Avem afaceri cu o persoană juridică din România. Atât şoferii care aduc marfa, cât şi directorul lor, au nevoie de vize. A doua oară am prezentat contractul dintre părţi, copiile contractelor de muncă ale celor vizaţi, copiile paşapoartelor şi demersurile în cauză. Nu au fost acceptate, pentru că ni s-au cerut… şi copiile paginilor cu ştampilele ce confirmă când au mai intrat în RM. Nu ştiu dacă voi avea noroc să le depun odată. Apoi, mai avem de aşteptat circa 30 de zile până la perfectarea invitaţiilor, după care va urma perioada aşteptării vizelor ce pot fi obţinute doar la Bucureşti”.

Părinţii din RM solicită vize pentru fiii lor din România
Mariana Vulpe: „Muncesc în România şi mă căsătoresc cu un cetăţean român. Trebuie să fac o invitaţie de deschidere a vizei pentru mirele meu ca să vină să-mi cunoască părinţii. Ne descurajează acest haos, logodnicul meu demult trebuia să fie aici, la viitorii socri”. Domnul Veaceslav e în vârstă şi e tare nemulţumit că deja a doua oară a fost nevoit să vină la birou pentru a depune o cerere de deschidere a vizelor pentru fiul lui, deţinător al dublei cetăţenii, stabilit în oraşul Galaţi. Băiatului i-a expirat paşaportul moldovenesc şi nu poate ajunge acasă. „E o mare prostie să solicit invitaţie pentru copilul meu”, s-a indignat domnul Veaceslav. Ecaterina lucrează la o întreprindere mixtă moldo-română şi fondatorii din România nu pot ajunge în RM fără vize, iar ea luptă să depună actele pentru ei a treia oară. „Este o lipsă acută de informaţii la Biroul migraţie şi azil. Am fost de două ori aici ca să înţeleg ce acte trebuie să prezint pentru perfectarea vizelor. Se inventează mereu altceva, ca să tărăgăneze procesul. Ne confruntăm cu o mare birocraţie, nici autorităţile nu sunt pregătite pentru acest sistem de vize. De parcă am trăi în Irak sau Zimbabwe. La Consulatul României, ţară UE, în maximum şapte zile se obţine viza”.
Domnul Vasile a doua oară a încercat să depună actele ca să-l aducă acasă pe fiul său, deţinător al dublei cetăţenii, căruia i-a expirat paşaportul moldovenesc. Tânărul nu poate ajunge la părinţi împreună cu soţia şi copilul, cetăţeni români. „Copiii mei se deplasau liber la părinţi. Vizele acestea ne-au complicat viaţa de familie”.

UE cere anularea vizelor de intrare în RM
După 9 aprilie, de la introducerea vizelor de intrare pe teritoriul RM pentru cetăţenii români, majoritatea călătorilor în această direcţie sunt cetăţeni moldoveni şi cetăţeni cu cetăţenie dublă, susţin reprezentanţii transportului de rute dinspre şi către RM. Iurie Marin, managerul unei firme de transport de pe ruta Cluj-Chişinău, a comunicat jurnaliştilor români că, de la aplicarea regimului de vize, printre pasageri nu au figurat cetăţeni români. El a declarat că disensiunile dintre Chişinău şi Bucureşti au lovit din punct de vedere financiar firmele de transport de pasageri, spunând că studenţii moldoveni merg acasă doar de două-trei ori pe an.
De menţionat că reprezentantul special al UE în RM, Kalman Mizsei, a declarat recent că autorităţile de la Chişinău trebuie să anuleze regimul de vize pentru cetăţenii români. El a subliniat că nu a văzut niciun fel de probe care ar incrimina România de implicare într-o tentativă de lovitură de stat în RM.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.