Grupul Ilascu implineste azi 13 ani

Se implinesc joi, 2 iunie, exact 13 ani de cand membrii a ceea ce a fost numit ulterior “Grupul Ilascu”, Andrei Ivantoc, Alexandru Lesco, Tudor Petrov Popa si Ilie Ilascu, au fost arestati in mod abuziv de catre autoritatile separatiste de la Tiraspol.

Ulterior, au fost eliberati intai Ilie Ilascu si mai apoi, in cursul anului trecut, Alexandru Lesco, insa cea de-a doua jumatate a grupului, Andrei Ivantoc si Tudor Petrov Popa se afla inca in temnitele de la Tiraspol, asteptand in fiecare zi sa se faca dreptate si sa fie eliberati. Problema incarcerarii ilegale a celor doi patrioti romani a constituit obiectul unei recente hotarari a Comisiei Europene a Drepturilor Omului, prin care aceasta dispunea eliberarea imediata a lui Ivantoc si Petrov-Popa insa din nefericire, regimul separatist de la Tiraspol refuza sa respecte decizia CEDO.

Prezentam in cele ce urmeaza declaratiile celor patru membri ai grupului, asa cum apar ele in dosarele CEDO. Precizam ca materialul a fost obtinut cu ajutorul Ziarului de Garda.

Ilie Ilascu: Locuiam in orasul Tiraspol, pe strada Pacii 50, de 10 ani. In dimineata zilei de 2 iunie 1992, la ora patru, abia se zorea de ziua. A inceput sa latre cainele. Am vazut cum sar gardul militari, imbracati in camuflaj si veste anti-glont, inarmati. S-a deschis usa, si au navalit, m-au lovit in fata cu patul armei si am cazut jos, m-au legat cu mainile la spate. Erau in uniforma Armatei a 14-a, cu distinctiile fostei armate sovietice. Cu emblema Uniunii Sovietice, cu epoleti de capitan, de maior … altii erau pur si simplu, in camuflaj, fara epoleti. Cand m-au scos afara am vazut ca erau doua blindate la capatul strazii si in jur de 50-60 de oameni, toti inarmati erau. Conducea operatiunea un colonel, nu-l cunosteam cine este, nu mi s-a prezentat, dar cu dansul mai era un colonel-locotenent care mi s-a prezentat. Era Vladimir Gorbov, vice-ministru, al asa-zisei securitati din Transnistria. L-am mai recunoscut pe un ofiter de la Militia din Tiraspol care trecuse cu timpul in serviciile secrete ale Trasnistriei, era Victor Gusan, in prezent nu stiu ce lucreaza, paremi-se bussinesman al firmei Sherriff. De acasa pana la Securitatea din Tiraspol am fost dus intr-o masina Volga, cu escorta… Si mainile legate. M-au introdus intr-o camera unde se afla Vadim Sevtov.

Andrei Ivantoc: Am locuit in orasul Tiraspol, strada Tineretii 58. In dimineata de 2 iunie 1992, cam pe la vreo ora noua-zece, au batut in usa, au navalit fortele speciale. M-au batut bine si apoi m-au luat. Un timp am fost tinut in subsol si pe urma ne-au transferat la Comendatura Armatei a 14-a.

Alexandru Lesco:
Locuiam in orasul Tiraspol. La 2 iunie 1992 am fost trezit din somn, la ora doua noaptea. Au intrat patru oameni inarmati. In civil era dl Gusan. Asa s-a prezentat. Nu mi-au spus ca ma aresteaza, mi-au spus sa imi iau documentele cu mine. M-au imbarcat in automobil, din urma a mai mers un automobil, atat am vazut. M-au dus la izolatorul preventiv din orasul Tiraspol. Acolo, am avut o discutie de vreo trei ore cu domnul care se numea atunci Sevtov- Antiufeev, asa mi s-a prezentat. In afara de el acolo era un oarecare Gorbov, care de asemenea, s-a prezentat. A treia persoana nu s-a prezentat. Peste o zi s-au inceput interogarile.

Tudor Petrov – Popa: Am trait in orasul Tiraspol, strada Tesatorilor. Inainte de aceasta am fost trimis de la Combinatul de bumbac la Sevastopol, la odihna pe o luna de zile. Cand am venit, a doua zi, am fost arestat, dimineata la ora sase. Victor Gusan, el a intrat intai. Au fost toti in civil. Am fost dus la sectia de Militie pana undeva la ora 12. Pe urma m-au dus in subsol, acolo, in celula. Am fost tinut in sectia de Militie, sapte luni de zile. Cand s-a inceput judecata, eram in inchisoarea din Tiraspol.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.