Ghimpu îl acuză pe Vlad Filat că ar sta în spatele tranzacțiilor de acțiuni de la Banca Națională. PL cere condamnare pentru trădare de stat

Partidul Liberal cere Băncii Naționale și Comisiei Pieței Financiare să nu admită venirea în rândurile acționarilor Băncii de Economii a corporației rusești de stat Vneșeconombank, care a procurat deja 24,9% din acțiunile BEM. PL îl acuză pe fostul premier Vlad Filat că ar fi stat în spatele cedării pachetului de acțiuni companiei controlate de premierul rus, Dmirti Medvedev.

Mihai Ghimpu, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că Vlad Filat ar fi controlat privatizarea acțiunilor a Băncii de Economii, dar și devalorizarea acestora. Ghimpu susține că, în urma creditelor neperformante acordate de BEM, au fost adus un prejudiciu de 2,4 miliarde de lei, cauză din care acțiunile s-ar fi devalorizat de 10 ori.

“Vlad Filat cu ajutorul lui Ilan Shor fără nici un pic de rușine au adus prejudicii statului și sistemului bancar din Republica Moldova. Sunt sigur că după această vânzare, urmează să fie vândute și acțiunile pe care le-a cumpărat Filat de la Veaceslav Paton”, a mai spus Ghimpu.

În acest context, PL a solicitat Băncii Naționale, să retragă autorizația de vânzare cumpărare a pachetului de acțiuni preluat de Vneșeconombank, iar Comisiei Pieței Financiare să respingă înregistrarea tranzacției. Totodată PL s-a adresat și la Procuratura Generală, cerând pornirea unei cauze penale pe faptul trădării de stat, ei mai solicită și examinarea legalității vânzării acțiunilor de stat ale BEM.

La rândul său Vlad Filat neagă toate acuzațiile. În comunicatul emis de PLDM califică declarațiile lui Ghimpu drept false și rău intenționate. “Vlad Filat, nu are nicio tangenţă cu deciziile referitoare la tranzacţiile de proprietate a Băncii de Economii a Moldovei. Toate acuzaţiile lansate la adresa liderului PLDM sunt o simplă manipulare, iar cei care le vehiculează cunosc acest lucru”, se precizează în comunicat.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.