Ghimpu iar împarte distinții (III ) de data aceasta Înalților Ierarhi

Ordinul Republicii a fost oferit de această dată Prea Fericirii Sale Teoctist, Patriarh al bisericii Ortodoxe Române (Toader Arăpaşu) (post-mortem) şi Prea Fericirii Sale Daniel, Patriarh al bisericii Ortodoxe Române (Dan Ilie Ciobotea).

„Ordinul de Onoare”, prin decret prezidențial a revenit conaționalilor: Înalt Prea Sfinţiei Sale Casian, Arhiepiscop al Dunării de Jos (Costică Crăciun) şi Înalt Prea Sfinţiei Sale Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor.

La 14 septembrie , Președintele Interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu a a semnat decretul privind conferirea distincțiilor de Stat acestui grup de fețe bisericești pentru că au contribuit la reactivarea Mitropoliei Basarabiei.

Deasemenea, Ghimpu a menționat că oferă aceste distincții de stat pentru merite deosebite în renaşterea spiritualităţii româneşti şi în propovăduirea valorilor creştin-ortodoxe.

Patriarhul Teoctist și Patriarhul Daniel sunt de peste Prut.

Patriarhul Teoctist s-a născut pe 7 februarie 1915, în satul Tocileni din judetul Botoșani, sub numele de Toader Arapasu.
Primul contact cu biserica a avut loc în 1928, cînd a intrat la Schitul Sihastria Voronei aparținînd de Manastirea Vorona.

Și-a luat numele de Teoctist în 1935, la tunderea în monahism la Manastirea Bistrița din judetul Neamt.
La 9 noiembrie 1986 este ales în urma votului Colegiului Electoral Bisericesc ca arhiepiscop al Bucureștilor, mitropolit al Ungrovlahiei și patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, fiind întronizat la 16 noiembrie 1986 în Catedrala Patriarhala din București de către mitropoliții țării.

Activitatea sa în calitate de patriarh înainte de 1989 a fost contestată de nenumarate ori datorită pasivitații cu care a privit BOR demolarea bisericilor de regimul ceaușist.

Printre cele mai importante realizări ale Patriarhului Teoctist se numară organizarea primei vizite a unui Papa catolic într-o țară majoritar ortodoxă. S-a stins din viață la 30 iulie 2007.

Patriarhul Daniel, pe numele de mirean Dan Ilie Ciobotea, născut la 22 iulie 1951, în satul Dobrești, județul Timișoara.

A fost ales în calitate de patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, de către Colegiul Electoral Bisericesc la data 12 septembrie 2007.

ÎPS Daniel, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, este și fondatorul a numeroase instituții dintre care amintim: Facultatea de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iași, Seminarele Teologice Ortodoxe de la Mănăstirea Agapia, Botoșani, Dorohoi, Iași și Piatra Neamț, Academia Laică "Sf. Ioan de la Neamț", Mănăstirea Neamț, Centrul Cultural-Pastoral "Sf. Daniil Sihastru"-Durău, Institutul Ecumenic "Sf. Nicolae"-Iași, Centrul de Conservare și Restaurare a Patrimoniului Religios "Resurrectio", Centrul de educație și informare medicală Providența II – 2002, Institutul social-caritativ Diaconia – 2003, și altele. A primit distincțiile: Cetățean de onoare al județului Caraș-Severin și Doctor Honoris Causa al Universității „Eftimie Murgu” din Reșița.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.