Gheorghe Duca – noul prim-ministru al R. Moldova?

Moldova.ORG — “Ghicitul” candidaturilor pentru funcţia de viitor premier al R. Moldova constituie un subiect predilect al presei şi clasei politice de la Chişinău, după ce, miercuri, a demisionat ultimul prim-ministru, Vasile Tarlev. Un nume mai puţin vehiculat în cercurile presei, dar discret “şoptit” prin culoarele puterii de la Chişinău este cel al academicianului Gheorghe Duca, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM), considerat un manager profesionist, cu solide relaţii în Occident, care a reuşit în ultimii ani să ridice din ruine Forul Ştiinţific Suprem – AŞM, să atragă substanţiale investiţii de la UE, SUA, CoE, NATO, să majoreze de cel puţin patru ori salariile şi indemnizaţiile oamenilor de cultură şi ştiinţă din R. Moldova. Să amintim aici că despre aceste performanţe, fără egal în Moldova, s-a vorbit detaliat la ultima Asamblee a AŞM, la care a participat şi preşedintele Parlamentului, Marian Lupu. Speakerul legislativului s-a arătat atunci mai mult decât impresionat de reformele de la AŞM şi de impactul tot mai mare în economie al descoperirilor ştiinţifice.

Solicitat de Moldova. org, acad. Gheorghe Duca a declarat că nimeni nu i-a propus nimic şi că nici nu e cazul, din cel puţin două motive: 1) pentru că partidul comuniştilor de la guvernare, al cărui membru nu este, are suficiente cadre (persoane) pentru promovare şi 2) pentru că locul său este alături de comunitatea ştiinţifică, care l-a reales recent în funcţie, la 21 februarie, acordându-i un mandat de şase ani. Preşedintele AŞM susţine că, în aceste condiţii, are o datorie morală faţă de comunitatea ştiinţifică şi ar fi nedrept s-o dezamăgească.

Notăm că în anul 2005, la alegerile Preşedintelui R. Moldova organizate de Parlament, savantul Gheorghe Duca a fost singurul contracandidat al actualului şef de stat, Vladimir Voronin.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.