Formatul de negociere 5 plus 2 "este ineficient"

Mario Balint

Preşedintele R. Moldova, Mihai Ghimpu, a declarat că admiterea Transnistriei ca parte egală în formatul de negocieri 5 plus 2 a fost o greşeală.

Pentru prima dată de la demararea negocierilor pentru rezolvarea diferendului transnistrean, un om politic din Moldova se exprimă tranşant cu privire la ineficienţa formatului de negociere 5 plus 2.

Şi asta în timp ce guvernul republicii a salutat reluarea negocierilor în acest format care include: Moldova, Transnistria, Ukraina, Rusia şi OSCE, avînd ca observatori UE şi SUA.

Preşedintele moldovean, Mihai Ghimpu, a declarat marţi presei de la Chişinău că admiterea Transnistriei ca parte egală în formatul de negocieri 5 plus 2 a fost o greşeală sau o impunere menită să ofere posibilitatea liderului separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov, să blocheze permanent activitatea acestui format.

Potrivit analiştilor, însăşi geneza diferendului este hilară: bande de separatişti, „speriaţi de invadatorii români” şi susţinuţi de Armata a 14-a, dislocată pe teritoriul Moldovei, pornesc un război local de secesiune.

Pacea se semnează, însă, juridic, de către Moldova şi Rusia, Rusie care nu a avut decât o implicare semi-oficială în acest conflict, prin intermediul Armatei a 14-a.

Actualul format de negociere, instituit în urmă cu mai mulţi ani este considerat incorect de către preşedintele Mihai Ghimpu, prin faptul că acordă un statut juridic egal Transnistriei cu cel al Moldovei, în timp ce tratatul de pace a fost semnat de preşedinţii Boris Elţîn şi Mircea Snegur, semnătura liderului separatist Igor Smirnov nefigurând pe documentul oficial.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.