Filme, cărți și seriale despre comunitatea LGBT+, numai bune pentru Pride Month

În luna iunie celebrăm comunitatea LGBT+ sau Pride Month. De aceea îți aducem o serie de recomandări de cărți, filme și seriale mai puțin cunoscute sau pe care trebuie să le vezi, ca să înțelegi mai bine viața, provocările și bucuriile acestor persoane. 

CĂRȚI 

Dezrădăcinare, de Sașa Zare. Este un roman queer românesc, scris de o femeie din Republica Moldova. Cartea este un mozaic despre identități, atât sexuale, cât și lingvistice sau generaționale. Citește și Dezrădăcinarea Sașei Zare e și a mea. Despre cartea premiată la gala Sofia Nădejde

Conversații cu prietenii, de Sally Rooney. Primul roman al celebrei deja autoare irlandeze este despre relațiile contemporane complicate, despre limita uneori confuză dintre relații de dragoste și prietenie. 

O viață măruntă de Hanya Yanagihara este unul dintre cele mai dure romane contemporane, pentru cititorii cu nervi tari. Ilustrează viața a patru prieteni din New York și efectele pe care un trecut extrem de traumatic îl poate avea asupra unui adult, oricât de inteligent și talentat ar fi acesta. 

Cei șapte soți ai lui Evelyn Hugo, de Taylor Jenkins Reid, dă la o parte cortina vieții glamuroase a uneia dintre cele mai faimoase actrițe (ficționale) din Hollywood. Aceasta alege aparent aleatoriu o tânără jurnalistă căreia îi încredințează povestea vieții, în care a fost căsătorită de șapte ori, dar dragostea adevărată a cunoscut-o în afara acestora. 

FILM

Water Lilies, Portrait of a Lady on Fire sau orice de Céline Sciamma, regizoarea franceză care arată într-un mod subtil, sensibil și plin de tensiune relațiile dintre femei și interacțiunile lor cu societatea care e abrazivă chiar și atunci când încearcă să le primească, să le accepte. 


Welcome To Chechnya, disponibil pe HBO, este un documentar înfricoșător despre reținerile și torturile cărora sunt supuse persoanele LGBT+ în Cecenia. 

Pride este, în primul rând, o poveste despre solidaritate. E anul 1984 și minerii din Marea Britanie protestează împotriva politicilor impuse de Margaret Thatcher. În ajutor le vin grupurile LGBT+, și ele persecutate de autorități. Din contopirea celor lumi rezultă un film pe alocuri amuzant, pe alocuri dramatic, dar care te face să vrei să lupți în continuare pentru drepturile tuturor. 

Ne plac și filmele în care subiectul LGBT+ nu este principal, ci doar adiacent, natural încadrat în lumea construită de regizor sau regizoare. Așa se întâmplă în Booksmart, un film surprinzător cu și despre, dar nu doar pentru adolescenți. 


Lawrence Anyways este un film sublim semnat de canadianul Xavier Dolan. Sunt anii ’90 și Lawrence îi spune partenerei lui, Fred, că vrea să fie femeie. Aceștia decis să treacă prin proces împreună, înfruntând normele sociale și testând propriile limite.


 

SERIALE

Rămânem la subiectul adolescenței și dacă încă n-ai văzut Sex Education, Pride Month este momentul perfect să o faci. Serialul e infuzat de explorare a propriei identități, confuzie, dar și multă empatie. 


Gentleman Jack este o poveste situată în Anglia anilor 1830 și spune povestea încâlcită a unei familii și a moștenirii acesteia. Dar cele mai savuroase, desigur, sunt aventurile personajului principal – Miss Anne Lister.

Las de la última fila e un serial spaniol din toamna lui 2022, despre prietenia din copilărie dintre 5 femei. Ele au o tradiție, în fiecare an organizează o călătorie împreună. În acest an una dintre ele este diagnosticată cu cancer. Pactul din această călătorie este să nu vorbească despre cancer și să îndeplinească câte o provocare în fiecare zi. Prima dintre provocări este să aibă o „experiență lesbiană”, asta în contextul în care una dintre ele lesbiană open, iar altele… (trebuie să păstrăm misterul) :smile:


Am absolvit Facultatea de Jurnalism la Iași și am acumulat o experiență de peste 10 ani în presa scrisă, televiziune, podcasting și presă online. Am lucrat și în domeniul jurnalismului financiar, comunicării guvernamentale și corporative. Îmi împart viața între Spania și Moldova și cred că scrisul are puterea de a schimba lumea.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.