Filat spune că la baza acțiunilor provocatoare din Găgăuzia se află comuniștii

Liderul PLDM, Vlad Filat, susține că membrii Partidului Comunist au destabilizat situația din Găgăuzia. În cadrul unui interviu oferit pentru Moldpres, acesta a menționat că activiștii comuniști “nu doar au susținut deschis ideea referendumului, ci au interprins și acțiuni ce au format o bază pentru astfel de manifestări”.

“Am în vedere toate acele acţiuni de nesupunere civică, organizate de comunişti în 2010: aşa-numitul congres civic din 2011, campania de subminare a simbolurilor statului (încercarea de a înlocui drapelul de stat cu bicolorul inventat de ei), subminarea activităţii instituţiilor statului (boicotarea şedinţelor Parlamentului), dezbinarea pe criterii etnice a societăţii, promovarea separatismului etc. Toate acestea au creat o anumită stare de spirit, au dat impuls anumitor tendinţe şi, astăzi, ceea ce vedem în UTA Găgăuzia reprezintă şi un rezultat al activităţii „fructuoase” a comuniştilor în vederea discreditării statului, a instituţiilor de stat”, a menționat Filat. 

În același context, Filat a lăsat să se înțeleagă că PCRM-ul mai are o șansă pentru reabilitarea situației. “Dar comuniştii au încă timp să-şi revadă comportamentul, să se pocăiască şi să-şi ceară scuze de la cetăţenii de care-şi bat joc de atîta timp, folosindu-i în jocurile lor politice murdare. Dacă vor face acest lucru, vor avea o şansă în plus să-şi reabiliteze imaginea, iar dacă nu, vor pleca în istorie în cel mai ruşinos mod posibil”, a adăugat acesta.

Menționăm că administrația de  la Comrat organizează duminică, 2 februarie, un referendum în care intenționează să afle părerea populației despre vectorul politicii externe a regiunii. Autoritățile constituționale au declarat referendumul ilegal.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.